avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS si acordarea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS si acordarea indemnizatiei de somaj

Va rog, aveti amabilitatea sa imi spuneti, daca stiti si se poate, daca somerii neindemnizati:
1- trebuie sa plateasca CAS la Casa de pensii si cat anume este minimumul,
si pentru ce anume este obligatoriu (de asemeni, care sunt avantajele platii si care sunt dezavantajele neplatii CAS la Casa de pensii)
2- de unde se presupune ca somerii neindemnizati ar putea avea bani sa plateasca CAS ul
3-daca zilele de somaj fara indemnizatie se considera vechime in munca
4- daca pentru acordarea indemnizatiei de somaj, in calculul celor 12 luni lucrate din cele 24 se iau in calcul si lunile in care persoana a primit indemnizatie de somaj (avand in vedere ca acele luni sunt luate in calcul la vechimea in munca, din cate stiu). Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 7 Februarie 2015
Pe baza deciziei de concediere unde se specifica faptul ca nu a ramas pe drumuri din vina lui si angajatorul nu poate declara dupa luni de zile ca e un om linistit -desi nu l-a vazut niciodata agresiv, prin motivarile (preferabil scrise) scrise ale tuturor angajatorilor care nu il angajeaza (ba ca are prea multa scoala pentru postul respectiv, ba ca nu se inteleg unii cu altii, ba ca nu are recomandari, ba ca n-a raspuns prin 3 propozitii in loc de 2 etc)
Ceea ce spuneti dvs. nu are acoperire legala, este mai mult o dorinta a dvs. care nu se poate realiza.
Eu cred ca e legal, e ceva cu care se poate ajunge si la CEDO. Num ai daca calculati cat timp pierde un somer cu intocmirea cate unui CV pentru fiecare postg la care aplica, cat timp consuma sa gaseasca UNDE sa aplice si cat timp mpierede cun interviurile, cred ca este o munca mai asidua si mai teribila decat a oricarui director. Eu n-am spus ca are sau n-are acoperire legala...Am raspuns la ceeea ce m-ati intrebat, anume "cum credeti ca se poate considera vechime in munca (sau stagiu de cotizare) perioada in care cineva nu are nici un loc de munca si nici nu cotizeaza la pensie?" Se duce la Min Muncii sau la ITM sau la Casa de pensii cu toata "cartea" vietii lui de somer si cu actele (CVri, interviuri, refuzurile sclifosite ale angajatorilor etc) aferente
1. In nici o tara din lume nu este considerata vechime in munca activitatea si eforturile de cautare a unui loc de munca asa ca nici CEDO nu o sa va admita o asemenea plangere pentru ca nu are baza legala unde sa se prevada asa ceva.

2. Fiecare stat, prin organele guvernamentale ale sale, trebuie sa aiba o politica de sporire a numarului de locuri de munca si, implicit, de reducere a somajului.
Pana la CEDO va trebui sa se treaca printr-un proces in tara. Asa ca nu considerati ca daca ajungeti la CEDO , veti avea si dreptate in ceea ce afirmati.

Alte discuții în legătură

Demisie Luciana21 Luciana21 Mai am o problema, daca iti dai demisia poti sa te inregistrezi ca si somer (neindemnizat)?E adevarat ca somajul se considera vechime in munca?Multrumesc (vezi toată discuția)
Plata /neplata cas si asig. sanatate de catre somerii neindemnizati Cornelissa Cornelissa Am si eu cateva nelamuriri.: 1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cursuri de calificare Eduard Ciprian Slai Eduard Ciprian Slai Situatie: Vechime pe cartea de munca ~ 2 luni. Cursuri de calificare 6 luni, mecanic auto, terminate cam de 2-3 luni. Intrebare: Ma pot inscrie la AJOFM ... (vezi toată discuția)