avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute

Detin un teren din 2000.Vecinul a cumparat un teren in apropiere in 2014.El are front la strada, dar mai ingust.Poate intra cu masini mici, dar nu si cu, camioane.A itodus o actiuni in instanta prin care ma obliga sa ii dau drept de servitute.Poate instanta sa-i dea castig de cauza in acest caz (avand in vedere ca nu este un loc infundat, avand acces la drumul public si avand in vedere faptul ca el a cumparat dupa mine terenul si stia care este situatia acestuia)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:38, 9 Februarie 2015
Poate sa ii acorde dreptul la servitutea de trecere cu masini mari?
Poate sa ii acorde daca vecinul dovedeste ca servitutea de trecere ii este absolut necesara si utila, adica daca pentru exploatarea fondului sau (dominant) nu se poate altfel decat cu drumul acela, dar odata ce are deja drum (acces) ma indoiesc ca o sa aibe castig de cauza, afara doar poate daca dvs. nu va aparati corespunzator. Mai exista si posibilitatea unei servituti doar pe perioada utilitatii acesteia.
Pot sa ma apar spunand ca el cunostea situatia terenului in momentul cand l-a cumparat?
Nu prea puteti invoca asa ceva, caci servitutea izvoraste din utilitatea terenului unui al proprietar (adica al vecinului), utilitate care rezulta din destinatia economica a fondului dominant sau consta intr-o sporire a confortului acestuia, iar cand vorbim de sporire ce intelegem? Chiar daca ieri situatia era una, dar de maine vrea sa isi sporeasca confortul poate revendica un drept de servitute.
Atunci ce motiv as putea invoca?In afara de argumentul ca nu este un loc infundat si are acces la terenul lui, pietonal sau cu masina mica?

Alte discuții în legătură

Drum de acces razvyqw0w razvyqw0w Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Servitute dorel13 dorel13 Acum 13 ani, trei persoane au cumparat cate un teren de 300mp fiecareunul langa altul, cu iesire la o cale de acces, cale de acces pe care au cumparata in ... (vezi toată discuția)