avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indrumare succesiune complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indrumare succesiune complicata

Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema:
Acum trei saptamani mama mea a decedat, eu fiind fiul ei dintr-o casatorie anterioara.Cu actualul sot n-a avut copii si nici sotul nu are alti mostenitori in afara unui frate si a unei surori.Au cumparat impreuna un apartament unde au locuit singuri.Dupa deces am aflat ca au datorii la mai multe banci si ifn-uri.Si asta n-a fost tot afland intamplator si despre un contract de imprumut fara dobanda garantat cu ipoteca facut cu o persoana fizica(6200€ scadent la 15.03.2015).Sotul nu intentioneaza deschiderea succesiunii invocand motive financiare,doreste vanzarea apartamentului pentru a scapa de datorii (ipoteca+banci).
Ce ma sfatuiti sa fac pentru a-mi proteja interesele fam. mele avand la randul meu un copil minor ?
Multumesc
p.s. -purtam nume diferite
Cel mai recent răspuns: adirosu , utilizator 17:52, 5 Februarie 2015
Daca nu dezbate succesiunea in termen de un an de la data decesului,succesiunea devine vacanta si poate trece in patrimoniul statului.Dvs.in calitate de fiu, sunteti descendent si puteti cere la notariatul locului de deces al mamei dezbaterea succesiunii.Conform art.975(3)NCC"In concurs cu sotul supravietuitor,descendentii defunctului,indiferent de numarul lor,culeg impreuna trei sferturi din mostenire." Datoriile mostenirii se platesc exclusiv din bunurile mostenirii,si,nu din bunurile dvs.proprii.Faptul ca aveti nume diferite, nu conteaza,gradul de rudenie se dovedeste cu actele de stare civila:certificat nastere,certificat casatorie.
Presupunand ca sotul nu reuseste ridicarea ipotecii la termen,ce se va intampla cu apart.? Va putea fi vandut de detinatorul ipotecii fara a fi dezbatuta succesiunea ?
Creditorul ipotecar poate executa ipoteca anterior dezbaterii succesiunii.
Nu sunt jurist, dar cred că mai există şi varianta instanţei. Dezbatere succesiune şi ieşire din indiviziune. Cu amendamentul că, cota parte a dvs. va fi grevată şi de datoriile existente (procentual) şi s-ar putea să nu rămâneţi cu mare lucru. Apartamentul nu îl poate vinde sub nici o formă (legal), dar poate să îl pună garanţie la un nou împrumut, pe cota lui parte, depinde de ce bancă, IFN sau cămătar (+notar) găseşte. Şi atunci lucrurile se complică şi s-ar putea să îi convină o executare silită şi dvs. să rămâneţi cu ...,99 lei
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
adirosu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama pincguinul pincguinul Buna ziua, Aacum 2 luni a decedat mama. In urma acesteia a ramas sotul si 2 fiice. Va rog sa imi spuneti care este cota ce revine fiecaruia in urma ... (vezi toată discuția)
Cum va fi impartita casa dupa decesul unuia dintre soti? catinica catinica Suntem la a doua castorie(suntem impreuna din 2004 si ne-am casatorit in 2009).Am construit o casa pe un teren cumparat .Casa nu are act de proprietate,ci doar ... (vezi toată discuția)
Bună seara. părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere ... nicoleta 70 nicoleta 70 Bună seara. Părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere cu fratele meu îl voi moșteniri eu. Acum copilul meu trebuie sa rezolve o disputa ... (vezi toată discuția)