buna ziua sunt restantier de 2 ani de zile si am si eu o intrebare.este normal la o suma restanta de 8000 lei sa mi se aplice o penalizare de 4000 lei...aceste penalizari nu trebuiesc afisate pe tabloul de intretinere? astept un raspuns va multumesc
Procentul de 0.2% este legal, iar in lege nu se scrie ca nu poate fi utilizat pentru ca este exagerat.
Da, utilizatorul poate cere in AG si sa fie scutit de plata intretinerii pentru ca sumele restante sunt exagerate pe aceeasi logica, ca in instanta putine asociatii rezista la expertiza si atunci se pot lasa santajate cu procesele.
Eu cred ca @tagana se afla intr-o situatie intermediara, ori in proces, ori pe-aproape.
Daca se afla in proces, instanta ii va remite in copie, documentele dosarului de chemare in judecata, anexate de asociatie, in care se va regasi si desfarusatorul calcului penalizarilor.
Din cate stiu, de cele mai multe ori, asociatia calculeaza bine aceste sume. insa am auzit destul de des (chiar si aici pe forum), ca "baietii" de la asociatie habar nu au sa calculeze aceste penalizari si atunci instanta le va respinge acest capat de cerere daca la solicitarea instantei, as. prop. nu prezinta calcule serioase - dar, nu te poti baza pe acest lucru...
Daca nu va aflati in proces, mergeti la asociatie, discutati, vedeti cum sta treaba, eventual solicitati acel tabel de calcul al penalizarilor, incercati sa mai negociati, incercati sa va luati un angajament de plata a debitelor - pentru a nu se ajunge in instanta. Sigur, trebuie sa colaborati cu cineva care stie cum se calculeaza aceste sume, functie de Regulamentul propriu de penalizari intocmit de catre com. ex. al as. prop. (daca as. prop. are un asemenea regulament).
Ca procentul de 0,2% pe zi este mare - da, pot sa zic si eu acelasi lucru, insa, vedeti, legea permite, iar in AG - probabil, ca a fost aprobat - asa ca in momentul de fata, discutam discutii.
Gasiti in primul rand expertul care sa se implice, sa faca expertiza. In acest scop apelati la membrii CECCAR.
Trebuie sa discutati cu expertul si sa stabiliti obiectivele expertizei, adica ce anume sa verifice (de exemplu cotele de intretinere, restantele, penalizarile aferente, restante la reparatii si/sau alte restante...). Apoi perioada pentru care doriti aceasta verificare, de exemplu februarie 2013 - ianuaruie 2015.
In functie de aceste obiective expertul va poate spune cat va costa. Risc o estimare pentru doi ani si cu obiective minime (numai calcul penalizari): 600-800 lei.
Dar, daca tot discutam pe acest subiect, spuneti-ne si noua care este situatia dumneavoastra in relatia cu asociatia ca sa intelegem. Ati acumulat restante si penalizari dar ati constestat vreodata cuantumul acestora? Asociatia v-a notificat, v-a actionat in judecata... ori a intreprins alte actiuni pentru a va determina sa achitati debitele?
Intreb acestea pentru ca, de exemplu, daca acum sunteti actionat in judecata, nu are sens sa cautati dumneavoastra expert, ci solicitati instantei sa aprobe o expertiza. Diferenta este mare deoarece expertiza facuta de cel desemnat de instanta este o expertiza judiciara si, de regula instanta se bazeaza pe aceasta, pe cand expertiza extrajudiciara facuta cu un expert nedesemnat de instanta, nu are decat o valoare informativa pentru instanta.
Care este situatia dumneavoastra din acest punct de vedere?
va multumesc pnt raspunsuri...momentan nu sunt dat in judecata,sunt doar amenitat ca voi fi dat in judecata, eu intreb aceste lucruri deoarece vorbind cu administratora blocului despre suma pe care o am de plata respectiv 8000 lei care este afisata la tabelul de intretinere, fara a fi incluse si penalizarile,ne avand rubrica de penalizari pe tabelul de intretinere.eu am intrebato pe doamna administratora daca aduc suma asta de 8000 de lei raman pe zero la intretinere, la care mi sa raspuns ca eu ca sa ajung pe zero trebuie sa aduc in jur de 12000 de lei..si asta nu mi se pare normal adica penalizari de 4000 de lei . pnt asta vreau o expertiza.prea multe penalizari, nu ezista rubrica de penalizari la tabel, si nimeni nu stie cata penalizare are sau oare se pun in functie de cat esti de smecher sau prost..va multumesc
Penalitati
dan61
Buna seara,as dori sa va intreb cum se calculeaza penalizarile unui
restantier in cazul in care valoarea acestora a depasit valoarea restantei
(0.2% pe zi ) (vezi toată discuția)