As vrea sa stiu cateva detalii despre validarea/recunoasterea autenticitatii unui testament olograf:notarul la care se deschide dosarul succesoral este abilitat sa confirme/infirme autenticitatea testamentului?Din Codul de procedura civila am inteles ca ,daca nu se poate pronunta in urma confruntarii cu alte inscrisuri care au apartinut decedatului,notarul poate apela la un delegat/expert.Acesta poate fi consultat la initiativa notarului/impus de notar sau a mostenitorului?Este nevoie ca acest expert sa fie din aceesi localitate cu notarul sau mostenitorul isi poate alege orice expert autorizat, din orice localitate si expertiza sa sa fie valabila? Din experienta dumneavoastra, sunt situatii in care notarul nu este obligat sa apeleze la expert?
Multumesc pentru raspuns
Depinde de la caz la caz. Daca mostenitorii toti nu contesta testamentul si recunosc ca a fost intocmit de testator nu se mai apeleaza la expert. Daca mostenitorii nu cad la invoiala asupra acestui lucru atunci se face expertiza. Daca exista un singur mostenitor si acesta nu este din cel care are si vocatie legala la succesiune putand sa culeaga mostenirea se apeleaza din nou la expert. Expertul este ales de notar de obicei.
Mostenitorul are gradul V(descendent al unui mostenitor cu vocatie succesorala de gradul IV ,var primar) care e decedat si nu mai sunt descendenti /ascendenti in familie pana la gradul V.Poate un descendent de gradul V,VI sa fie solicitat sa confirme/infirme autenticitatea inscrisului?
Nu. Nu este mostenitor legal. El poate deveni mostenitor testamentar dupa validarea testamentului de catre un expert si dupa dezbaterea succesiunii in baza acelui testament.
MultumescSpuneti ca de obicei notarul recomanda expertul.Notarul nu poate accepta o expertiza facuta in alta localitate,decedatul fiind din Cluj si posibilul mostenitor din Dambovita( stiind ca succesiunea nu se poate dezbate decat in localitatea unde s-a inregistrat decesul)?
Pai in primul rand expertul se va prezenta la biroul notarial. Ce interes aveti dvs sa platiti deplasarea expertului atata drum ..... Nu e mai comod si logic sa se numeasca un expert care domiciliaza sau isi desfasoara activitatea unde a avut domiciliul defunctul si unde se si dezbate succesiunea? el va avea nevoie si de alte documente si poate chiar sa apeleze la alte autoritati , arhive pentru a face aceasta expertiza....
Adica este ca si cum ne scarpinam cu stanga in partea dreapta........
SUCCESIUNEA NU SE DEZBATE UNDE S A INREGISTRAT DECESUL CI LA ULTIMUL DOMICILIU AL DECEDATULUI.