avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate din somaj

sunt insarcinata in luna a doua si imi expira contractul de munca pe perioada determinata.
pot beneficia de concediu de maternitate cat sunt in somaj ca dupa aceea sa intru in concediu pentru crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 5 Februarie 2015
Imediat dupa data incetarii c.i.m. , veti depune actele la AJOFM . Termenul este de 10 zile de la data incetarii c.i.m. si maxim 12 luni de la aceasta data.

Daca depuneti actele in 10 zile se va acorda indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m., depasirea acestui termen va da dreptul sa beneficiati de somaj de la data depunerii cererii.

Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Pe durata acestor concedii, plata indemnizatiei de somaj este suspendata.
La terminarea CCC se va relua plata indemnizatiei la cererea dvs.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca dispune :

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc
dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)–i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
....
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina si contract de munca pe perioada determinata! floryna04 floryna04 buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Daca sunt insarcinata in 7 luni si se termina contractul de munca ce se intampla? lisandra90 lisandra90 Buna am si eu o mare nelamurire poate ma ajuta cineva. Sa zicem ca sunt insarcinata in 7 luni si peste 2 sapt se termina contractul de munca, eu avand in spate ... (vezi toată discuția)
Gravida in 6 luni cu contract care expira. elena1312 elena1312 Buna ziua, daca unei gravide in 6 luni ii expira contractul de munca ce are de facut? (vezi toată discuția)