avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procedura de schimbare a prenumelui pe cale ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procedura de schimbare a prenumelui pe cale administrativa

Buna ziua,

As dori sa imi adaug un prenume, cu care sunt cunoscuta inca de la o varsta frageda.
La locul de munca am e-mailul care contine doar acel prenume si numele de familie, clientii, colegii si prietenii ma cunosc doar cu acest prenume. Din informatiile culese de pe site-ul Evidentei populatiei am concluzionat ca ma incadrez la urmatoarea categorie: "când persoana în cauza a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa îl obtina, facând dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta în societate sub acest nume;". Intrebarea mea ar fi ce documente justificative pot prezenta astfel incat sa nu imi fie respins dosarul? De asemenea as vrea sa stiu ce taxe ar trebui sa achit?

Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede posibil!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:40, 6 Februarie 2015
Un document justificativ poate fi declaratia de notorietate obtinuta la un notariat.
Doua persoane care nu va sunt rude trebuie sa declare ca persoana X este cunoscuta in societate si drept persoana Y.

Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile arătate la “motive temeinice” şi să fie însoţită de următoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
Cererea de schimbare a numelui se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, prin grija şi pe cheltuiala solicitantului.
Cu aprobarea conducătorilor serviciilor publice judeţene, respectiv a conducătorului serviciului public al municipiului Bucureşti, cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod poate fi exceptată de la publicare.
c) consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile de schimbare a numelui minorilor;
d1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
f) – taxa de timbru extrajudiciar.
g) – cerere tip.

Va multumesc mult pentru raspuns! Ar mai trebui oare si alte documente justificative sau considerati ca acea declaratie ar fi suficienta?
Cred ca declaratia este suficienta fiind un document intocmit in forma autentica la notar dar puteti intreba printr-un simplu telefon serviciul de evidenta populatiei daca declaratia de notorietate este suficienta sau trebuie sa mai aduceti si alte documente justificative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte sataklara sataklara Am observat, adică am fost sesizată ca este o eroare in certificatul meu de naștere, unde prenumele tatălui meu este trecut Martin in loc de Marton ( ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume si prenume pe cale administrativa ContSters143925 ContSters143925 Buna ziua, prin natura studiilor mele superioare am colaborat si colaborez cu edituri/reviste si site-uri , care mi-au publicat lucrarile sub pseudonim ... (vezi toată discuția)
Declaratia de notorietate Fly Fly Buna seara, As vrea sa stiu daca declaratia de notorietate privind cunoasterea unei persoane si sub alte nume se poate da la primaria unde a avut ultimul ... (vezi toată discuția)