avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii CNAS 2011 cetatean roman cu domiciliul in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii CNAS 2011 cetatean roman cu domiciliul in strainatate venituri din cedarea folosintei bunurilor

Buna ziua.sunt cetatean roman,locuiesc de 10 ani in Africa de Sud ,am copilul nascut acolo.ne-am intors acum 3 sapt in tara am o problema medicala PLATESC integral interventia pe care vreau sa o fac aici.Copilul meu este cetatean sud African,nascut in Africa de sud.
Singurul venit este din cedarea folosintei bunurilor.
Eu sunt plecata de 10 ani,am depus la sugestia spitalului documentele de la finante declaratii pe ultimii 5 ani.
Am avut asigurare in Africa de Sud chiar si partial in perioada cand acum mi se cer peste 6000 RON de la CNAS Timis ca datorie pe perioada can eu nu eram in tara nici macar in vizita.
Nu am folosit niciodata asigurarile sociale de stat din Romania.
Da am carte de identitate
Da am viza Africa de sud pe toti cei aproape 10 ani.
Datorez retroactiv acestoi bani catre CNAS sau nu nefiind domiciliat in tara?

va multumesc
sunt disperata intrucat nu am acesti bani e suma imensa si ma pot opera cu acesti bani.
va multumesc
Ce anume pot face??
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 12:19, 8 Februarie 2015

Scuze am inteles ca ati solicitat servicii medicale.
Exista o decizie de impunere sau totul s-a desfasurat verbal ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
robert1958, utilizator
cum am solicitat inscrierea in system pt a figura ca asigurat mi s-au cerut toate deciziile de impunere de la finante pe ultimii 5ani.in urma acestora tot nu eram in system cand m-am dus la CNAS sa intreb cauza ca oricum platesc banbi destui fara nici un uz sau folos mi s-a inmanat o hartie pe care a tb sa o semnez de primire cu suma restanta 2010-iulie 2012 in valoare de 5860 lei.se specifica in hartia resp ca va fi trimisa la finante pt executare silita.
sunt disperata am banii 6300 lei pregatiti pt operatie privat totul nimic acoperit de CNAS nu le-am cerut decat inscriere in system in idea dc ne restabilim dupa 10 ani inapoi in tara.
habar nu am ce sa fac.ma vor executa silit
sunt foarte stresata nu stiu dc cineva intelege situatia extrema in care ma aflu sa fiu fortata sa platesc desi nu am fost in tara de atatia ani .nici macar acum nu cer nimanui ceva atata m-am gandit s afiu in system cum mi s-a spus m,ai bine stateam in banca mea .poate ma ajuta cineva dc este in cunostinta de cauza tb sau nu sa paltesc acesti bani?fiind din Africa de Sud?noi plecam inapoi oricum dar finantele vor pune poprire pe contul meu parca vad.
multumesc
Situatia dvs nu este unica.
Din pacate desi este absurd legislatia in vigoare ,in sensul strict ,le da dreptate. Pot sa mearga , si vor folosii toate caile ,pana la executare silita.
Singura posibila solutie este de a ataca in instanta , dar pentru aceasta ar trebui sa contestati decizia de impunere (daca acea hartie de care vorbiti este o decizie de impunere) in termen de 15 zile de la data emiterii.
Daca termenul de 15 zile a trecut , nu veti mai putea ataca in instanta .
Daca cele 15 zile nu au trecut ,luati legatura cu un avocat pentru a formula contestatia conform normelor din Codul de procedura Fiscala.
Daca acea hartie nu este o decizie de impunere ,asteptati sa fie emisa si apoi o contestati in termenul legal la organul emitent (CJASS).
Revin o o completare la raspunsul anterior.
Achitand contributia pe 2010-iulie 2012, nu veti obtine drepturile de asigurare.
Pentru aceasta va trebui sa aveti achitata contributia la zi ; aceasta inseamna ca daca dupa iulie 2012 ati mai obtinut venituri din chirii , obligatia de plata pentru cass va vor fi stabilite de catre ANAF careia i-a fost conferita competenta de administrare dupa acea data .
Oricum dupa ce veti fi introdusa in sistem veti primi decizia si de la ANAF.
Imi pare rau ca va dau o veste proasta.

Alte discuții în legătură

Contributii de sanatate pentru o persoana fara venituri mariana1391 mariana1391 In urma unei simulari la casa de sanatate (solicitata ca si informatie) referitor la contributie retroactiva pentru o persoana fara venituri- efectuata in ... (vezi toată discuția)
Decizii arbitrare de impunere ale cnas ionmihaela ionmihaela Sunt o persoana fizica , care am obtinut venit din cedarea folosintei bunurilor incepand cu anul 2006. nu am fost angajata nicaieri . Dupa aproape 5 ani imi ... (vezi toată discuția)
Cat platesc la casa de sanatate ManWithoutQualities ManWithoutQualities Buna ziua, Inteleg ca plata asigurarii medicale CAS este obligatorie pentru cei cu domiciliul in tara. Am verificat online la casa de sanatate si CNP-ul ... (vezi toată discuția)