Deunazi am primit de la un executor o instiintare ca as fi tert poprit, in contul asociatiei care are de plata catre un locatar o suma de bani.
Din cite cunosc se poate institiu poprire unei persoane fizice doar poprindui-se contul bancar nidecum poprirea sa fie facuta direct persoanei fizice.
Precizez ca respectiva instiintare de poprire am primit-o in cutia postala si nu am semnat pentru ea.
Deci intrebarea mea este se poate face asa ceva legal? si care este pprocedura in acest caz.
Bun, si eu as fi vrut sa stiu cam in ce fel s-a ajuns la aceasta situatie - daca nu este secret!
In topicul celalat, care avea cam aceeasi speta, s-a ajuns la aceeasi concluzie, adica nu poate veni un executor tam-nesam sa-mi arunce o hartie in cutia postala si sa-mi comunice ca imi va face proprire pe salariu/pensie/venit.
Mi se pare ca tot dvs. ati vent pe sens invers si ne-ati spus ca, da, este legal ca un ex, jr. sa ne faca proprire pe venituri in conditiile in care asociatia a pagubit pe cineva.
Adica, vina mea este ca sunt membru al as. prop., dar daca nu sunt membru al asoc.? Ce relatie are cetateanul pagubit cu mine, l-am jefuit, este dovedita fapta, este o sentinta in acest sens?
Ca asociatia trebuie sa-i achite pagubitului 100 mil. lei, sa-i achite, treaba lor de unde, din incasari, din ce mai are pe-acolo, un scaun, o cazma, doua pixuri si niste hartie de scris, da sa nu-mi puna mie proprire pe pensia amarasteanca pe care o am, dupa 45 de ani de munca! Sunt unii mai sensibili si cand primesc o asemenea amenintare, dau ortul popii, fara lumanare - ce ziceti de asta?
Noi, in cadrul asociatiei avem un mare debitor, actionat in instanta de doua ori pana acum, de fiecare data asociatia a castigat, omul nici capul nu-l doare ca are de achitat, consuma servicii si utilitati intr-o veselie, nici dupa cele doua procese nu a achitat de buna voie nimic, ne-am adresat unui ex. jr. care i-a facut proprire pe salariu, cate 100 lei pe fiecare sentinta, deci ii "trage" din salariu cate 200 lei lunar. Acum suntem pe cale sa-l mai actionam inca o data in instanta, iar in ritmul in care consuma si in care achita, cred ca o sa-l tinem din proces in proces pana va iesi la pensie.
Am facut aceasta divagatie ca sa intelegeti un lucru simplu: credeti ca acest cetatean, care isi recunoaste cu nonsalanta debitul si ne considera pe noi, asociatia vinovati de starea in care se afla (stiti dvs. cate banci am???), va recunioaste vreodata ca instanta a procedat corect? Nu vreti sa stiti unde lucreaza!
.........................
Revin si zic asa - poate ca nici autorul topicului nu ne-a spus tot adevarul in legatura cu povestea sa. O fi fost o actiune, ceva, iar instanta a obligat asociatia sa achite proprietarului o anumita suma. In fine, se poate si asa, dar toate aceste actiuni trebuiesc cunoscute, proprietarii informati - nu asa, te trezesti cu o comunicare in cutia postala ca ti se va institui proprire pe cont / venit - ce ziceti? Si stiti care sunt mai aprigi? Cei cu venituri substantiale, nu amarastenii cu venituri din pensii de 700-800 lei.
Eu ii inteleg si pe unii si pe altii, ba chiar ii inteleg si pe cei care primesc ajutoare sociale (pana cand?), da, cu adevarat, pana cand?
Zilele trecute am primit un plic pompos de la ANAF - cei de pe la asociatii stiu cum arata asemenea plicuri. De obicei primim cate un plic in care suntem informati ca contributiile sociale si impozitul pe luna... a fost stinse cu chitanta..., insa acum am fost informati ca avem un debit de 1,00 lei pe anul 2014, la contributii sociale si sa vedeti ce amenintari standard au!!!
Deci "baietii" ne au in evidenta, luna de luna achitam , in medie cate 1200-1300 lei si ei vin si ne anunta ca avem un debit de 1,00 lei! Bravos natiune!
Asociatia a concediat fostul administrator,precizez ca era angajat cu contract de munca, acesta a contestat decizia de sanciune si a castigat in instanta anularea deciziei si reintegrarea cu plata tuturor drepturilor salariale de la data concedierii la data reintegrarii.
Dupa proces a fost reinegrat pe functia avuta, adica administrator, la vro 2 saptamani si-a dat demisia, si normal urma sa-i platim banii reprezentand salarii.
Intrucit suma era destul de mare asociatia prin reprezentanti i-a propus esalonarea sumei , exista proces verbal in acest sens.Creditorul nu a vrut reesalonarea pretizind suma totala.Vazand ca nu poate recupera suma s-a adresat executorului care a poprit contul asociatie in vederea recuperarii sumei.
Pentru a evita blocarea sumelor de executor si implicit imposibilitatea de a mai platii facturile catre furnizori ducind la oprirea apei lumina caldura etc, banii din incasari nu mai ajungeau in cont ci se plateau in ziua imediat urmatorare facturi.
E vazind executorul ca nu poate lua nici un ban a recurs la situatia pe care am relatat-o., a somat proprietarii sa plateasca in contul ei sumele datorate de acestia asociatiei cu titlu de intretinere.
Cred ca am fost destul de explicit.
Acum eu intreb in ce masura poate acest executor sa ma oblige pe mine sa-i platesc sumele reprezentand intretinere.Conform codului de pr civ se poate face poprire doar in situatia cind intre tert si debitor exista raporturi juridice, or in situatia de fata ce raporturi exista intre mine si asociatie.?
Atrag atentia ca Asociatia de propietari nu este ceva independent de propietarii apartamentelor ci este formata din propietari care au delegat dreptul de administrare unui presedinte, unui comitet executiv si unui cenzor.
Prin acest fapt nu inseamna ca sunt scutiti de raspundere pentru ce fac alesii lor.
Solutia in acest caz, ca si in cele similare, este ca propietarii sa plateasca ce a hotarat instanta si apoi sa se indrepte cu proces (daca este cazul si daca vor) impotriva celor vinovati.
Asa cum am mai spus daca s-ar proceda cum ziceti s-ar deschide larg poarta abuzurilor.
De fapt acest incident dovedeste ca legea 230/2007, la fel ca alte multe legi romanesti este facuta de incompetenti (rog a se citi prosti, dar trebuie sa respectam noul limbaj de lemn) care nu numai ca nu au stat la bloc nici macar o zi din viata lor dar nici nu au avut bunul simt sa se documenteze.
Referitor la omul dumneavoastra de ce nu ii vindeti apartamentul?
@iriiri
Daca vreti sa vedeti ce raporturi sunt intre dumneavoastra si Asociatie nu platiti intretinerea si va veti trezi cu ei la usa.
Asa cum aratam mai sus nu sunteti separat de Asociatie ci sunteti parte din ea, atat la bine (administrare corecta) ci si la rau (decizii gresite).
M-am gandit ca aceasta este situatia la dvs...
Cineva a gresit procedura de desfacere a CIM, tribunalul muncii a obligat as. prop. sa-l reangajeze pe acelasi loc de munca si sa-i achitati c/val. salariului. Pana aici este bine, acum ce urmeaza?
In primul rand urmeaza sa informati membrii as. prop. despre aceasta "pleasca" pe care asociatia trebuie sa o achite. Sigur, se vor gasi unii dintre proprietari care vor pune intrebari: cine se face vinovat de aceasta situatie?
Apoi urmeaza sa incepeti sa platiti omului ceea ce v-a obligat instanta, deci as. prop. creeaza un fond special cu suma neta pe care trebuie sa i-o achitati fostului admin, o puneti pe lista de plata. Suma va fi repartizata, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate si devine o obligatie de plata pentru fiecare proprietar.
Atentie ca trebuie sa achitati contributiile sociale si impozitul aferente salariului brut. Refaceti D 112, vedeti ca are o rubrica speciala privind refacerea acesteea, chiar la partea de sus.
Cam asa se rezolva cazul, nu vine un nene, chiar daca este ex. jr. si-mi toarna el o notificare ca sunt obligat sa-i achit nush ce suma... Obligatia mea de plata se gaseste intotdeauna pe lista de plata si aici eu incerc sa termin aceasta discutie despre ce obligatii am eu si toti vecinii mei fata de asociatie.
......................
Referitor la discutia despre unul dintre proprietarii nostri care in curand va fi din nou actionat in instanta pentru neplata obligatiilor fata de asociatie - vom vedea ce spune legea in acest caz. Omul "s-a inhamat" la prea multe obligatii, si-a cumparat casa si tot ce este necesar in casa, probabil ca si-a facut niste calcule gresite privind rambursarea imprumuturilor, nu stiu daca este victima cursului de schimb despre care se tot vorbeste in ultima vreme. Faza este ca nici nu incearca sa-si diminueze consumurile, afiseaza mereu o atitudine sfidatoare la adresa noastra si chiar a vecinilor (locuind la et. 10, un vecin i-a recomandat sa nu mai foloseasca liftul, daca tot are 4 ani de cand nu-si achita obligatiile la asociatie - ce credeti ca a raspuns?...). In fine, vom vedea.
Domnule Adam Grecu
Aveti perfecta dreptate: asa ar fi trebuit rezolvata problema, cinstit si pe fata.
Faptul ca s-a ajuns la executor arata ca Asociatia a fost de rea credinta. Probabil ca cei vinovati s-au temut ca li se va imputa suma (400 lei * 24 luni inseamna 9600 lei la care se adauga si taxele catre stat) si si-au zis ca executorul nu are ce lua de la Asociatie, poate niste lopeti vechi sau mai stiu eu ce vechituri.
Penalitati
Banica Ionut
Am o situatie speciala in cazul socrilor mei aflati in conflict cu asociatia. In urma unei datorii de 6000 lei, este data in judecata iar dosarul intra in ... (vezi toată discuția)