avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema lucrului in schimburi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema lucrului in schimburi

Buna seara,
Sunt angajata pe perioada nedeterminata de 3 luni la o firma unde am facut numai schimbul unu, iar acum mi s-a impus sa lucrez in doua schimburi , in conditiile in care pe contractul individual de munca este specificat programul 8 -16, iar eu fac naveta din provincie. Ultima masina care circula seara spre casa ar fi cu 2-3 ore mai devreme decat s-ar termina programul de lucru al schimbului doi. La interviu am mentionat acest lucru si au acceptat sa fac un singur schimb, insa acum nu mai vor sa-mi permita. Ceilalti colegi lucreaza in schimburi.
Mentionez ca in momentul angajarii am fost preluata cu facilitati din somaj (sunt persoana in varsta de peste 45 ani).

As dori sa stiu in ce conditii ma poate da afara patronul firmei in caz de refuz al schimbului doi? Cum ar trebui sa procedez? Mi s-a spus sa-mi dau demisia daca refuz schimbul doi.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
dya46, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:38, 7 Februarie 2015
Nu vi se poate impune asa ceva fara acceptul dvs, nu este legal. Nu poate sa va dea afara pentru un asemenea motiv si nu trebuie sa va dati demisia la intimidarea facuta de patron.
1. art.117 C.mun. - Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Prin urmare, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara ce mi se poate intampla daca refuz sa lucrez 12 ore ... matiuta matiuta Buna seara Ce mi se poate intampla daca refuz sa lucrez 12 ore cu 24,adica o zi cu o zi in conditiile in care in contractul meu de munca scrie ca programul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. daca am contract de munca pe o perioada nedeterminata, ... Nelutu Oprea Nelutu Oprea Buna ziua. Daca am contract de munca pe o perioada nedeterminata, iar firma vrea sa treaca de la programul de 3 schimburi la cel de 4 schimburi si eu nu sunt ... (vezi toată discuția)
Schimbare program a1h4 a1h4 Buna ziua O intrebare,daca in contractul individual de munca semnat am precizat un program de lucru de la 8 la 16 am dreptul sa refuz un program ... (vezi toată discuția)