avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua.sotia mea va naste in luna iulie,in aceasi luna va termina si cursurile postuniversitare cu frecventa la zi.putem beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.va multumim mult pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:10, 24 Februarie 2015
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

In speta, daca data nasterii copilului este in iulie 2015 , atunci perioada eligibila pentru CCC este august 2014 - iulie 2015.

Spuneti-ne ce statut a avut/are sotia dvs in aceasta perioada.
Daca va naste in iulie 2015 si absolvirea cursurilor are loc tot in iulie 2015 iar in perioada august 2014 - iulie 2015 a urmat cursurile de zi ale unei forme de invatamant va beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
buna.sotia mea urmeaza cursuri postuniversitare la zi.va multumesc
OUG 111/2010
art.2 (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua şansă“, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
...

In speta, va putea beneficia de indemnizatia pentru CCC, sotia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu crestere copil? lauramaria1 lauramaria1 In perioada 31 iulie 2013 pana in 9 septembrie 2014 am fost angajata la o firma.intrebarea mea este daca pot beneficia de concediu de cresterea copilului in ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil maya0102 maya0102 Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Sunt insarcinata si data la care ar trebui sa nasc este 05 iulie 2015. Eu sunt angajata din martie 2014. Beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Obtinere indemnizatie ContSters352263 ContSters352263 Buna ziua, sunt studenta in anul I la facultatea de Alimentatie si Turism si am ramas insarcinata in luna octombrie. As dori sa stiu daca pot obtine ... (vezi toată discuția)