avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului

Buna seara
Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual :
Art. 379 (1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Minorul are 6 ani si este incredintat mamei , in prezent tatal are program de relatii personale si ia copilul 2 week-end-uri pe luna, de vineri seara pana duminica seara.
De mai multe ori nu l-a adus acasa la mama conf sentintei, ci numai a doua zi , a treia zi chiar si la o saptamana, cand a fost anuntata politia . De fiecare data copilul vine influentat psihic negativ in sensul ca dupa ce ajunge acasa spune ca vrea sa plece la tatal sau, nu mai vrea sa stea la mama sa, vorbeste urat cu mama sa si bunicii sai recunoscand ca asa l-a invatat tatal si sora acestuia. Dupa cateva zile isi revine si se comporta normal. Din aceste considerente de cateva ori a lipsit cate o zi si la gradi.
Din cate am citit e vorba de alienare parentala. Ma astept ca intr-o zi sa nu-l mai aduca deloc motivand ca nu vrea copilul sa mai vina.

Intrebarea se refera la : cat de important e refuzul unui copil de 6 ani in cazul in care acesta ar refuza intoarcerea la mama sa?
Refuzul copilului in acest caz il poate scapa pe tatal sau de eventuala raspundere penala ?

astept lamuriri, multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
ZorbaGrecu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 08:15, 10 Februarie 2015
Refuzul copilului da dreptul mamei sa nu dea copilul tatalui daca acesta va fi chinuit de acest fapt.Daca copilul plange si nu vrea cum ar putea mama sa il lase?

Incercati sa rezolvati amiabil.

Puteti incerca si o consiliere psihologica de specialitate la autoritatile competente.
Nu cred daca ar fi o solutie buna sa intrati in litigii...
eu am inteles ce ati scris, tatal il inapoiaza greu si impreuna cu sora lui, il influenteza pe copil. puteti sa formulati impotriva tatalui, plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, sa-i cereti daune ca poate asa isi baga mintile in cap. poate tatal este alienat mintal, copilul este copil si ca orice micutz este usor influentabil
Dacă programul de vizitare nu este respectat aveți posibilitatea să faceți plângere penală. Argumentele tatălui privitor la dorința copilului nu stau în picioare câtă vreme nu acționează în vederea modificării programului de vizitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita cu luare de la domiciliu, copilul se opune... ararin ararin Buna seara Va rog sa ma ajutati cu o informatie: ce se poate face in cazul in care copilul reactioneaza \'negativ\' atunci cand tatal vine sa-l ia pe durata ... (vezi toată discuția)
program de vizita minor, probleme vivian977 vivian977 La procesul de fond instanta solicita sa asculte minorul. La iesire minorul merge in bratele tatalui (domiciliul este la mama), ce fac in aceasta ... (vezi toată discuția)
Sotul face abuz si opreste copilul dupa programul de vizita cipita cipita buna seara am hotarare definitiva si irevocabila pe ordonanta presidentiala pana la finalizarea definitiva si irevocabila a divortului , in care copilul meu ... (vezi toată discuția)