Inteleg ca prin aplicarea "amenzii" pe care vreti sa o dati unui proprietar membru al asociatiei dumneavoastra, vreti sa incasati de la acel proprietar o suma de bani pentru ca a creat o paguba, un disconfort, o cheltuala suplimentara asociatiei s.a.m.d.
Pentru ca nu puteti aplica amenzi, trebuie sa gasiti alta formulare, alta modalitate de a incasa acea suma. Iar aceasta o puteti face daca introduceti in regulamentele pe care le adoptati in comitetul executiv si/sau in adunarea generala posibilitatea repartizarii unor cheltuieli suplimentare celor ce incalca regulile. Un exemplu ar fi repartizarea diferente de apa.
Cat priveste parcarea pe locul altuia, aceasta se rezolva prin apelarea la Politie.
Nu vad competenta politiei in lipsa unor distrugeri etc. de natura penala.
Se pot institui amenzi contraventionale prin similitudine cu legislatia pentru contraventii sau se pot institui penalitati civile, amenzi civile pentru incalcarea contractului.
In general, nu le-as trece in regulament, ci in statutul asociatiei. Ele pot sta in picioare intr-o instanta judecatoreasca in functie de cat de bine sunt reglementate; pentru a nu fi dificultati de reglementare, se poate trimite la normele din domeniu care sa se aplice prin asemanare.
Totusi, exista aspecte legate de contraventii care sunt sensibile, de exemplu constatarea lor, cine sunt agentii constatatori etc. Mai exista dificultati si de modul de taxare a amenzilor civile, caci in lipsa platii benevole, proprietarul poate fi dat in judecata. Pe de alta parte, niciuna dintre sumele din contraventii sau din penalitati nu se poate impune pe lista de intretinere, ele fiind sume aparte.
Nu vad de ce anume sa nu se poata institui aceste reglementari, vazand ca tot ce nu ne este interzis de lege e permis. Exista atatea parcari private cu regulamente de functionare si e normal. Exista limite de timp, exista functionare pe intervale orare si incalcarea acestor prevederi duce la o raspundere, dupa caz, civila sau contraventionala.
e aberant. asa fiecare asociatie de orice natura se apuca sa dea amenzi dupa bunul plac.. uite presedintele de asociatie nu simpatizeaza pe noii mutati in bloc.. hai sa ii inhatam repede ca am pus citirea apometrelor cand sunt ei plecati in concediu.. ne-am scos .
traim intr-o tara cu legi.. e drept care de cele mai multe ori nu se aplica. revenind la regulament.. sa zicem ca sunt 15 proprietari doritori de distractie prin absurd si ei doresc ca regulament de ordine interioara ca in fiecare noapte sa fie petrecere in cadrul acelei asociatii. ce fac restul de 5 proprietari care doresc liniste?
Se pot introduce diferente de apa si pentru proprietarul in a carui partament nu a locuit si nu locuieste nimeni din 2001 , dar apartamentul nu are apometre ?
Situatiile descrise de dv., Sylvian, sunt extreme. Locatarii pot modifica ROI sau statutul si face petrecere in limitele legii. Aceasta prevede ore de liniste (cred ca sunt 22-6).
Cat priveste sanctiunile pecuniare, acestea nu sunt amenzi, amenzile fiind sanctiuni contraventionale; sunt sanctiuni civile. Adica eu ma oblig sa respect asta, altfel iti platesc o penalitate. Acestea exista in toate contractele civile si sunt supuse legii. E si in promisiunea de vanzare deseori, penalitati sunt daca nu iti achiti la timp unele debite etc.
ROI si statutul se modifica prin adunarile generale, nu de presedintele de asociatie. Cei mutati nou in bloc ar trebui sa ceara actele asociatiei de la vanzator, ca sa cunoasca daca se potriveste imobilul in care se muta cu stilul lor de viata. Stiu, prea mult pentru faptul ca nu avem educatie juridica si sociala, dar incep sa se dezvolte si acestea.