In urma unor discutii, am inteles ca donatia este o alegere gresita. Am donat fiului: 600mp teren pe care este ridicata o casa la rosu. Donatia a fost facuta cu scutire de raport. Notarul ne-a pus in vedere dispozitiile art.1088 Cod Civil, cu privire la mostenitorul rezervatar, fiica, drept pentru care a fost mentionat in actul de donatie. Se mai noteaza: dreptul de uzufruct viager si interdictia de instrainare si grevare in favoarea donatarilor.
Cam nedreapta legea (art 1088) in cazul in care fiul si-a asumat marea raspundere pentru indeplinirea sarcinilor si obligatiilor pentru intretinerea parintilor pana la decesul acestora. Batranii sunt foarte greu de ingrijit; sunt multe responsabilitati; fiul este legat de o situatie cat timp traiesc parintii. Fiica, a uitat ca are parinti (si nu numai), iar la un moment dat isi aminteste ca are dreptul de a primi ceva de gratis. Nu-i rau pentru unii.
Dupa intocmirea actului de donatie, fiul s-a casatorit. Casa, la rosu, o vor termina impreuna
Va rog sa-mi spuneti:
– cat la suta i se cuvine fiicei, atunci cand fiul va trebui sa duca donatia pe masa succesorala
– cat la suta i se cuvine sotiei lui (in caz de divort) din investitia facuta impreuna pentru a termina casa
- in cazul decesului parintilor (care au facut donatia), sotia fiului are drept la masa succesorala a donatiei. Daca da, cat i se cuvine.
– care este situatia creata de un divort, intre parinti, cu privire la aceasta donatie, daca sotul intenteaza divort, iar eu pot demonstra faptul ca investitia a fost facuta, in proportie de aprox.80-85% din salariul castigat in strainatate.
- este rentabil a se anula contractul de donatie. si a se face contract de vanzare-cumparare, avand in vedere ca acum fiul este casatorit?
Unde si-i le-a asumat ? De ce nu au incheiat un contract de intretinere ?
- jumatate din cat i s-ar fi cuvenit legal.
- jumatate din ce va dovedi ca a investit in casa.
- nu, nu ii mosteneste pe parintii sotului si nici nu poate fi vb de mostenire cat acum fiul e proprietar.
parintii sunt liberi sa divorteze, asta nu arte legatura cu dreptul de proprietate al fiului, fiul ramane proprietar si ii va avea pe ambii parinti pe cap pt ca in continuare vor locui in acea casa.
-nu puteti anula contractul de donatie. Puteti sa inapoiati ce aveti, nuda proprietate, insa nu stiu daca e cazul sa mai cheltuiti bani in plus.
Fiica nu e obligatoriu sa ceara in instanta reducerea liberalitatilor excesive, apoi mostenirea are si pasive- cheltuiala cu parintii, iar banii pe care i-ati da pe acte, ati pastra sa ii dati fiicei in caz ca se va ajunge acolo, sa aveti sa ii platiti ceva bani.
Legea e nedreapta, in general, cand o incalcam sau cand nu o cunoastem. Nu e ok pentru fiu ce a facut, caci actul nu reflecta situatia corecta de fapt; au facut o disimulare si vor suferi, eventual, consecintele.
E bine sa va informati inainte de a incheia un act juridic, asa incat sa il faceti corect pentru toti. Nu stiu ce se urmareste totusi, daca se urmareste exheredarea fiicei, asta e ilegal. Daca se urmareste asigurarea ultimilor ani de viata linistiti pentru parinti, asta e ok si se poate asigura.
Totusi, actul incheiat acum e cu doua sensuri si, dupa mine, poate fi nedrept atat pentru parinti, dar si pentru fiu si fiica, in functie de cum anume evolueaza lucrurile.
Dupa intocmirea actului de donatie, fiul s-a casatorit. Casa, la rosu, o vor termina impreuna
Va rog sa-mi spuneti:
– cat la suta i se cuvine fiicei, atunci cand fiul va trebui sa duca donatia pe masa succesorala
– cat la suta i se cuvine sotiei lui (in caz de divort) din investitia facuta impreuna pentru a termina casa
- in cazul decesului parintilor (care au facut donatia), sotia fiului are drept la masa succesorala a donatiei. Daca da, cat i se cuvine.
– care este situatia creata de un divort, intre parinti, cu privire la aceasta donatie, daca sotul intenteaza divort, iar eu pot demonstra faptul ca investitia a fost facuta, in proportie de aprox.80-85% din salariul castigat in strainatate.
- este rentabil a se anula contractul de donatie. si a se face contract de vanzare-cumparare, avand in vedere ca acum fiul este casatorit?"
Nu stiu de ce anumiti utilizatori raspund in necunostiinta de cauza la chestiuni juridice delicate.
Trecand peste acest aspect am sa va raspund punctual.
1. Actul facut (donatie scutita de raport) este cea mai solida forma de instrainare intre parinti si copii. Vanzarea (ca sa citez pe marele doctrinar Corneliu Turianu) este un act nul intre rude de gradul 1(Cum sa vanda un parinte propriului copil? Suma de bani primita se va intoarce in masa succesorala ca bun mobil ceea ce e o aberatie! Cumpar si apoi mostenesc banii dati! Ideea de "scutita de raport"inseamna tocmai faptul ca acest bun nu intra la masa succesorala(nu se ia in discutie) daca exista bunuri care sa acopere rezerva . Felicitari notarului care a gandit acest tip de act!
Raspunsuri la intrebari:
- Daca mai exista bunuri si in ideea ca donatia este scutita de raport fica nu va primi nimic din acest bun ptr simplul fapt ca nu se ia in discutie;
- Raspunsul este simplu: 50% din valoarea investitiei. Bunul este propriu dar investitiile sunt comune;
- Daca donatia a fost facuta inainte de casatorie nu are niciun drept pentru ca este bun propriu. Dar daca a fost facuta in timpul casatoriei devine discutabil. Din experienta va spun insa ca in instanta legiuitorul nu ii va acorda niciun drept ptr ca este un cadou de la parinti la copil....interpretare tot ca bun propriu;
- Nu prea inteleg intrebarea. Daca parintii divorteaza donatia ramane valabila. Nuda proprietate a fost instrainata deci nu face obiectul impartirii in caz de divort. In privinta proportiei de 80-85% din investitie este iarsi o grava eroare intalnita in discutiile neavizatilor. Nu conteaza cat la suta a castigat fiecare! Speta: o sotie casnica are o cota egala pe bunuri comune cu sotul care castiga un salariu fabulos. Este vorba de ideea de familie si nu de cat castiga fiecare.
- Faceti mare greseala daca revocati donatia pentru a "vinde?!"copilului. Am explicat la inceput de ce.
Va recomand sa apelati la un mediator. Legea poate fi nedreapta, dar la mediator va puteti negoci dreptatea dumneavoastra. O intelegere facuta la mediator este de 100 de ori mai buna decat o sentinta judecatoreasca. Veste si mai buna buna este ca daca obiectul intelegerii a este un imobil, taxele de de timbru pot fi de la 0 la 50%, prin consfintirea intelegerii dintre parti la instanta(la transfer de proprietate imobile). Plus va scutiti de cheltuiele mai mari, timp si nervi consumati intr-un proces clasic in instanta. Succes.