Mama mea este bolnava de Alzheimer, dar este forte activa, adica fizic vorbind nu are probleme. Locuieste singura si refuza categoric prezenta unei persoane care sa o ingrijeasca. De asemenea refuza internarea intr-un camin.
Vecinii se plang, pe buna dreptate ca-i deranjeaza si de asemenea isi manifessta ingrijorarea ca ar putea interveni un accident, incendiu, explozie cauzata de gaze, etc.
Ce pot sa fac ?
Mama este sub tratament, care insa nu da rezultate, in plus medicul neurolog a recomandat institutionalizarea mamei, avand in vedere stadiul avansat al bolii. Eu duc mancare, schimb si spal rufe, si ma asigur ca are bani. Din pacate, s-a intamplat un lucru groaznic, adica a inceput sa cumpere bautura! Apoi, sub influenta alcoolului, suna noaptea la vecini, sub diferite pretexte. Va rog mult sa-mi dati un sfat. Din cate am inteles, ar exista posibilitatea punerii legale sub interdictie/tutela, dar pentru asa ceva este nevoie de internare si expertiza la Institutul medico-legal, apoi actiune in instanta de judecata, dar mama refuza categoric internarea! Nu pot sa o duc fortat, cred, nici la camin. Mentionez ca nu banii sunt problema, pot sa-i asigur fie o persoana de ingrijire la domiciliu, fie costul unui camin in bune conditii. Dar mama nu vrea!
Daca cineva are o solutie, ii multumesc anticipat!
Va confruntati cu situatie delicata
Se poate proceda la punerea sub interdictie judecatoreasca a mamei dvs,ocazie cu care sa solicitati si instituirea tutelei asupra acesteia, precum si numirea dumneavoastra ca si tutore .
Cererea se depune la judecatoria in raza careia domiciliaza mama ds
La cererea adreata instantei de judecata,trebuie sa anexati documentele medicale doveditoare ale starii de sanatate ale persoanei pentru care solicitati punerea sub interdictie se solicita.
Instanta va trimite dosarul la parchet pentru efectuarea cercetarilor.
Dupa primirea concluziilor Parchetului, care va solicita si audierea de martori,ocazie cu care puteti depune si adresa din partea asociatiei de proprietari din care sa reiasa pericolul pe care il reprezinta prin comportament imprevizibil
In cadrul procesului va avea loc si o expertiza medico-legala psihiatrica , care va concluziona asupra starii de sanatate ,a afectiunilor existente si va face precizari asupra lipsei de discernamant a mamei dumneavoastra.
Avand in vedere procedura de durata,pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, se poate solicita numirea dvs sau a unei rude apropiate , de catre instanta, in calitate de curator special
Ce sa zic, cand se pune problema punerii sub interdictie inseamna ca persoana are discernamantul afectat (total sau partial, temporar sau definitiv, etc), fapt pentru care elementul volitiv al persoanei in cauza nu prea mai conteaza (adica, cum spuneti dvs. "mama nu vrea"), in cazul asta se intervine chiar si cu forta. Acum, in practica este greu de luat o asemenea decizie, caci dehh suntem oameni, e mama si etc, insa dpdv juridic asa stau treburile. Decizia va apartine, iar daca va savarsi fapte care vor produce prejudicii va raspunde cu patrimoniul ei, si va fi dusa intr-un final intr-un centru de ingrijire, daca cineva din familie nu o ia in ingrijire (si raspundere totodata).
Multumesc, dar ma gandesc la aspectul practic. Adica, in urma unei actiuni in instanta pot sa-i impun prezenta in casa a unei persoane de ingrijire chiar impotriva vointei mamei? Sau, desi suna foarte dificil, pot s-o internez fortat, impotriva vointei sale, intr-un camin?
M-am documentat, cred destul de bine, asupra notiunilor de tutela, asistent personal etc., dar prevederile legale par sa fie legate mai mult, sau in special, de aspecte materiale, de gen suport financiar, plata asistentului personal, etc.
Eu nu am nevoie de niciun fel de sprijin material din partea societatii ! Vreau sa stiu care ar fi calea prin care pot sa-i asigur asistenta permanenta si calificata impotriva vointei ei ! Eu lucrez, evident, altfel nu as putea avea confortul material, deci nu o pot ingriji chiar eu, asta ar insemna sa nu mai am alta activitate, deci nici bani. De altfel, mama nici nu vrea sa plece de acasa, adica, de exemplu, sa se mute la mine acasa.
Revin, exista vreo cale legala pentru a o interna, de exemplu, intr-un camin, peste vointa dansei? Desigur, urmand sa suport costurile materiale in totalitate. De altfel, exista camine care pot sa-i asigure asistenta de specialitate mult mai buna si mai calificata decat as putea-o face eu!
[editat] Exista posibilitatea ca o persoana sa fie platita legal cu carte de munca si care sa fie langa ea 24/24. Statul va poate plati un astfel de serviciu. Apelati la salvare, o internati, dupa care o duceti la comisia de expertiza unde sigur va vor elibera un certificat din care sa rezulte ca are nevoie de insotitor. Apoi mergeti la serv. de asistenta sociala cu o persoana care sa fie de incredere si care va locui impreuna cu mama dvs. Nu va indic sa o internati decat la privat unde poate sa fie ceva mai bine ingrijita. La stat sunt multi pe mp. si nimeni nu are timp suficient de ei. Numai bine!