avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare cladire persoana juridica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare cladire persoana juridica

Buna ziua, persoana juridica a inceput sa modernizeze o cladire veche in 2007-2008, dar din motive financiare aceasta nu a fost finalizata, valoarea fiind evidentiata in contul 231(valoarea modernizarii fiind mult mai mare decat valoarea contabila a cladirii existente ).Acum vrem sa vindem aceasta cladire pentru o persoana fizica.
Pot sa facturez fara TVA, conform CF.Art.141,alin(2).litera f?
Daca facturez fara TVA trebuie sa ajustezi TVA-ul dedus (aferent modernizarii)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: torok maria , utilizator 19:49, 12 Februarie 2015
si cu 231 ce faceti ?sant niste materiale investite in cladire cu care ar trebui sa mariti valoarea mijlocului fix .dar din cate inteleg valoarea modernizarii este destul de mare ,depaseste 50 % ?eu as incadrao la exceptii 141(2)f alin 4.intradevar constructia este veche dar ati modernizato, dupa data aderarii , chiar daca aceasta modernizare se regaseste inca in ,,imobilizari in curs ,, .
poate va ajuta cineva mai priceput ,eu am vandut o cladire in regim de scutire dar era din 1999 , nu am modernizato si era iesita si din perioada de ajustare .
Da, valoarea modernizarii depaseste 50% si nu e finalizata.Am gandit, ca inainte de vanzare fac inregistrarea 212=231, si asa fac descarcarea gestiunii.Dar pot sa facturezi fara TVA? La pretul negociat cu o persoana fizica nu e neglijabil daca pretul include TVA -ul sau nu. Multumesc pentru raspuns.
Putati factura fara TVA dar trebuie sa ajustati TVA-ul dedus pentru modernizari.

Puteti include in pretul de vanzare si acel TVA si pretul final nu va creste cu 24% ci cu aproximativ 12%.
domnul marian sa inteleg ca daca cladirea nu este inca finalizata adica nu are receptia facuta chiar daca modernizarea depaseste 50 % nu este considerata o cladire noua ?deci intra la scutire .ajustarea e 20 ani ?
adrianabresug a scris:

domnul marian sa inteleg ca daca cladirea nu este inca finalizata adica nu are receptia facuta chiar daca modernizarea depaseste 50 % nu este considerata o cladire noua ?deci intra la scutire .ajustarea e 20 ani ?



Cladirea este finalizata, modernizarea nu este finalizata. In acest caz consider ca se poate vinde fara TVA pentru ca nu exista inca respectivele lucrari chiar daca respectivele lucrari se vor vinde odata cu cladirea (pentru ca nu pot fi separate). In acest caz avem de-a face cu o lucrare in curs de executie pentru care a fost dedus TVA-ul dar nu a participat niciodata la obtinerea de venituri taxabile. Intrucat respectivele lucrari se vor vinde consider ca trebuie ajustat TVA-ul.

Daca insa societatea reuseste sa termine lucrarile pana la data vanzarii si sa mareasca valoarea cladirii atunci se va incadra la articolul de mai jos din normele Codului Fiscal si va avea o cladire noua sau o parte de cladire noua (daca se poate face aceasta delimitare). Din cate inteleg eu din CF se poate vinde si o parte noua din constructie alaturi de o parte veche alcatuind impreuna un intreg astfel incat partea noua sa se vanda cu TVA si parte veche fara TVA. Acest mecanism poate genera insa confuzii si eu unul nu as opta pentru asa ceva (in plus partea noua va fi alcatuita din doua componente - partea de cladire modernizata si modernizarile efective si ar genera un TVA si pt partea de cladire caz in care TVA-ul ar fi mai mare).

Daca ar fi dupa mine eu as lasa modernizarea nefinalizata (asa cum a precizat user-ul in prima faza ca este starea de fapt prezenta) si atunci cladirea ar figura ca o cladire veche si s-ar vinde fara TVA si pentru a nu exista probleme fiscale as ajusta TVA-ul dedus pentru lucrarile in curs de executie. Ar mai fi un aspect de care ar trebui sa se tina cont si anume ca lucrarile nefinalizate au fost efectuate in 2007 - 2008, perioada in care TVA-ul a fost de 19% deci ajustarea ar fi de 19% pentru lucrari pe cand daca s-ar vinde cladirea cu TVA, TVA-ul colectat ar fi de 24%.

Recitind mesajul meu anterior am realizat ca ar fi putut produce confuzii si sper ca prezenta detaliere a opiniei mele sa fie mai completa.


4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării
Norme metodologice:
ART. 141 al.2 f)
(4) Data primei utilizări a unei construcţii se referă la construcţii care au suferit transformări de natura celor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal. Prin data primei utilizări se înţelege data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză sau a unei părţi a construcţiei. Prin proces-verbal de recepţie definitivă se înţelege procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, încheiat conform legislaţiei în vigoare. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii sau a unei părţi din construcţie, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia este majorată valoarea construcţiei sau a unei părţi din construcţie cu valoarea transformării respective.

Alte discuții în legătură

Ajustare tva vanzare cladire RAMONICI RAMONICI Buna ziua. Am nevoie de ajutor . In august 2007 s-au construit pe firma 3 vile in vederea vanzarii . August 2007 este luna in care s-a semnat procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Vinzare spatiu comercial lilianadnc lilianadnc Buna seara,vreau sa vand un spatiu comercial proprietatea societatii ,mentionez ca a fost achizitionat de la o persoana fizica in anul 1998 la valoarea de ... (vezi toată discuția)
Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)