avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Incasare suma mare bani din Elvetia
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Incasare suma mare bani din Elvetia

Buna ziua, un grup financiar din Elvetia m/a mandatat ca sa le gasesc o suprafata mare de teren din Romania. Am mandat, plus contractul de comision, unde se specifica ca eu primesc x la suta din suma... Acum am gasit terenul, si se pare ca se face tranzactia in cateva saptamani. Nu am PFA si nici firma. Ei, in momentul cand vor facut plata pentru teren proprietarului, vor trebui sa imi verse comisionul si mie in contul meu. Impozit va fi retinut la sursa in Elvetia, cu factura de prestari servicii pe numele meu. Este vorba de o suma maricica de peste 200 mii euro. Acum intrebarea este, trebuie sa mai platesc impozit si in Romania (din moment ce se retine in Elvetia deja)? Daca da, cat trebuie sa platesc?

Am sunat de 3 ori la ANAF si am primit 3 raspunsuri diferite: 1) Ba ca nu platesc nimic (impozit deja retinut in Elvetia) pentru ca exista tratat de dubla impunere fiscale. 2) Ba declaratia 201 privind venituri din strainatate si impozit 16%. 3) Ba trebuie sa ma declar platitor de TVA si in total se retine impozit 24 plus 16% (tva deductibil oricum).

Daca banii intra in cont am inteles ca banca nu blocheaza nimic cum m/au speriat unii, din moment ce vin de la un grup financiar international, corect?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:33, 17 Februarie 2015
antonanton a scris:
Impozit va fi retinut la sursa in Elvetia, cu factura de prestari servicii pe numele meu.

In primul rand ce anume impozit va fi retinut in Elvetia, adica pentru ce? Impozit pe venitul dvs.? In calitate de ce, de cetatean de care?
Cine face factura, adica cine este furnizorul?
Sunt niste neconcordante in ceea ce expuneti, veniti cu precizarile necesare.
In primul rand mersi pentru raspuns. Acum iti fac clarificarile. Deci fondul de investitii respectic, care se ocupa cu investitii financiare pe termen lung, m/a mandatat pe mine (prin contract de mandat si reprezentare, plus contractul de comision), cetatean roman, sa ii caut un teren de vanzare in Romania cu anumite standarte, Eu mi/am facut treaba pe aici, si am gasit un teren care corespunde cu standardele lor, pe care se pare ca o sa il cumpere. Apropo de ce imi retin ei la sursa, da, impozitul pe venit, pentru ca banii vin din compania elvetiana, si trebuie platit impozit la ei in Elvetia, cand vor trimite banii in contul meu (cum este contractul nostru de comision in conventie civila pe PF si platesti impozit 16 plus 5.5 la suta). Ei vor face plata catre mine, deci ei fac factura!
Bun, atentie acum cu ce spun:
1) Ce cetatenie aveti dvs.?
2) Pentru veniturile obtinute in Romania, pentru operatiuni facute pe teritoriul romanesc, atentie, in Romania se plateste impozit. (voi explica cum si de ce dupa raspunsul de la pct 1))
3) Factura nu o face cel care plateste, ci cel care este prestator (comisionarul, adica dvs.), aici sunteti intr-o mare eroare.
1)Sunt cetatean roman, domiciliu in Romania.

2) Eu nu am nici un fel de personalitate juridica cu firma din Romania care vinde terenul. Fondul o sa cumpere partite sociale si actiunile. Deci banii vin din Elvetia, pentru a cumpara terenul in Romania, impozitul pe venit se va retine in Elvetia obligat cand vor face plata catre mine, pentru ca mandatul este din partea firmei elvetiene.

3) In baza mandatului, eu am imputernicirea de ai prezenta pe ei pentru individuarea terenului, deci practic e ca o angajare. Eu semnez factura care o trimit ei, inainte sa imi vireze banii.



antonanton a scris:

1)Sunt cetatean roman, domiciliu in Romania.

Veti plati impozit in Romania, 16 % pe venit si 5,5% cass.


antonanton a scris:

2) ... impozitul pe venit se va retine in Elvetia obligat cand vor face plata catre mine, pentru ca mandatul este din partea firmei elvetiene.

Nu conteaza de unde este mandatul (poate sa fie si din Antarctida), conteaza unde se obtine venitul si pentru ce operatiune. In cazul de fata este vorba de teritoriul Romaniei, aici este operatiunea, aici obtineti banii, aici platiti toate impozitele. Restul este cioaca (cineva ori nu stie, ori incearca sa va pacaleasca. Ok?)


antonanton a scris:

3) Eu semnez factura care o trimit ei, inainte sa imi vireze banii.

Este o ineptie juridica (adica o prostie in acte), nu exista asa ceva, adica cel care plateste nu emite factura. Ganditi-va, dvs. cand mergeti la magazin sau la masaj, cine face factura, dvs. cel care dati banii pentru masaj faceti factura?

Alte discuții în legătură

Contract de comision persoana fizica (fara pfa). robertionut robertionut Buna ziua, Urmeaza sa primesc o suma maricica de bani (50.000 euro) dintr-o vanzare de teren. Practic la o firma din Romania, am prezentat pe cineva din ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati RADIOANA RADIOANA MA NUMESC RAD IOANA, AM INTRAT INTR-UN SISTEM MLM SI ACUM IAU BONUS DE LA PERSOANELE INSCRISE DE MINE! ACEST BONUS IL PRIMESC PRIN MANDAT POSTAL! VREAU SA ... (vezi toată discuția)
Taxe de platit pt contract prestari servicii intre un srl si o persoana fizica(nu pfa) enisirin enisirin Buna ziua.Nu reusesc sa aflu ce taxe s-ar aplica unui contract de prestari servicii intre o societate si persoane fizice.In speta , este vorba despre persoane ... (vezi toată discuția)