avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume

Buna ziua,
sora mea a divortat in urma cu 10 ani si a pastrat numele de familie al sotului, prin sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Acum doreste ca sa adauge numele de familie purtat inainte de casatorie, conform certificatului de nastere si sa pastreze in continuare si numele de familie al fostului sot.
Ce ar trebui sa faca? Sau poate sa adauge pur si simplu,in toate documentele pe care le va semna, numele de familie conform certificatului ei de nastere, alaturi de cel pastrat prin sentinta judecatoreasca?
multumesc,
mariamarinescu2011@Gmail.com
Cel mai recent răspuns: Maria Adriana Marinescu , Consultant resurse umane 00:02, 14 Februarie 2015
ACTE NECESARE SCHIMBĂRII NUMELUI SAU PRENUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVĂ

1. Copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui:
- certificate de naştere;
- certificate de căsătorie.
2. Un exemplar al monitorului oficial al României, partea III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui;
3. Consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
4. Copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de lege;
5. Cazierul judiciar al solicitantului;
6. Cazierul fiscal al solicitantului;
7. Orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivele cererii sale;
8. Copia B.I./C.I.;
9. Copie paşaport;
10. Declaraţii de notorietate (în cazul în care este necesar) date în formă autentică.
Conform Ordonanta nr. 41/2003.
Va trebui sa se adreseze primariei pe raza careia domiciliaza, serviciul Stare civila.
Multumesc, dle av. Gabriel K, m-as fi bucurat sa imi dati un raspuns personalizat, in raport cu detaliile din intrebarea mea. Nu are cum sa faca copii legalizate ale certificatului de casatorie , intrucat acesta a fost retinut cu ocazia procesului de divort; in schimb are sentinta definitiva si irevocabila, etc... Nu inteleg rolul consimtamantului sotului (fostului) atata vreme cat acest consimtamant este precizat si s-a avut in vedere la pronuntarea instantei:) in sentinta prin care si-a pastrat numele lui... si nu m-am dumirit exact ce trebuie publicat in monitorul oficial. Locuieste in Bucuresti, sector4.:)
Orice act / document in care figureaza trebuie sa aiba inscris numele pe care il are in cartea de identitate, cu CI face dovada identitatii. Certificatul de nastere este act de stare civila, nu act de identitate.

In legatura cu schimbarea numelui, se face dupa aprobarea unei cereri motivate la Starea civila de la locul de domiciliu. In privinta motivului cererii nu stiu ce sa zic, poate ca i-ar folosi litera b al articolului 4 din OG 41/2003:
(b) când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume;

Daca nu se incadreaza exista si (m) alte asemenea cazuri temeinic motivate.
Cititi ordonanta, e lamuritoare:
[ link extern ]

Daca i se aproba cererea, procedura este cea descrisa aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc frumos! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte schimbare nume florin_feraru florin_feraru Buna seara!Va rog sa-mi spuneti si mie ce acte ii trebuiesc pentru a schimba numele copilului.M-am casatorit de curand .Sotia mea are un copil dintr-o ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui MihaelaJ MihaelaJ In primul rand imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sincer nu stiu unde. Problema este ca imi doresc sa schimb numele de familie fara a ma casatori. ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie bursucex bursucex buna ziua,doresc sa imi schimb numele de familie.mai precis sa trec pe numele pe care l-a avut mama inainte de a se casatorii.motivul este unul personal si ... (vezi toată discuția)