avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie + indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie + indemnizatie

Buna ziua,

doresc sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Sotia mea a nascut in data de 03.03.2009, este studenta (nu a lucrat si nu lucreaza niciunde), an terminal la medicina si nu a beneficiat de niciun concediu pre- , post-, sau alte forme. Stiti cum este in facultate, ai lipsit, recuperezi. Nu se mai poate, repeti anul, mai ales la Stomatologie. Am depus dosarele de alocatie si indemnizatie in cel mai scurt timp posibil (m-am incadrat in cele 60 zile) si am asteptat banii. Adica 85% din venitul mediu net al meu, deoarece eu (tatal) am intrat in CIC si alocatia de 200 ron. Astazi, 14.06.2009, inca nu am vazut niciun ban de la stat, cu toate ca legea spune altfel (luna urmatoare datei aprobarii dosarului!!!!). M-am interesat la DMPS Timis si mi s-a spus ca ii voi primi in iulie (adica noi nu mancam 4 luni de zile pana catadicsesc sa ne dea banii ???) si retroactiv, DAR !!!!! data de incepere a calculului este data de 15.04.2009, adica la 42 zile de la nastere, deoarece statul considera ca sotia mea - studenta, a beneficiat de lauzie (42 zile) si nu imi acorda din data nasterii copilului. Nici indemnizatia! Nici alocatia! Spuneti-mi, este normal ? Mie nu mi se pare normal, ca asta inseamna ca familia mea nu mananca 42 zile. Indemnizatia de 200 ron de ce nu se primeste din data nasterii copilului? De ce si aceasta se calculeaza din data de 15.04.2009, adica dupa 42 zile de la nastere? La salariul meu, consider ca statul m-a privat de cca 1000 euro in aceasta perioada. Doresc un raspuns clar, bazat pe lege, daca se poate. Va multumesc! Florin
Cel mai recent răspuns: westkontakt , utilizator 23:41, 14 Iunie 2009
Multumesc mult pentru ajutor, pentru sfaturi. Am mai vorbit si cu tatal meu care se pricepe la actiuni din-astea si mi-a spus sa le fac adresa scrisa, cu numar de inregistrare, catre DMPS Timis in care sa le cer decizia aprobarii/respingerii dosarelor inaintate de mine in martie(alocatia) si aprilie (indemnizatia). In ce priveste prima transa a alocatiei mi s-a spus clar ca o voi primi in luna iulie, la fel ca si alocatia, adica la 4 luni dupa inaintarea dosarului la Primarie si va fi in cuantum de 600 ron (3 luni = aprilie + mai + iunie), pe luna martie neprimind nimic (!!!!!!!!!!!!), iar indemnizatia in suma totala de 5822 ron, in situatia in care mi s-a calculat 2298 ron/luna indemnizatia (aceasta suma totala fiind calculata astfel: 1/2 aprilie - deoarece se calculeaza dupa ei din 15 aprilie, la 42 zile dupa nasterea copilului + mai + iunie). Astea toate dupa ce din martie nu am mai avut niciun venit, doar salariul din februarie. D-na Oana Popa (angajata a DMPS Timis) mi-a spus, textual, ca pe ea nu o intereseaza situatia, ca ea nu ar da concediu tatilor si daca vrem copii cu mame studente sa asteptam sa termine scoala, nu sa facem copii. Iar d-nul Filimon, directorul DMPS Timis, textual:"Sefu', Sefu', lauzia se pune la vechimea in munca!". Oricum multumesc pentru tot. Florin
De ce nu ati citit atent ce v-am scris anterior, ingrosat?
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copii prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a) se face începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
ca urmare, aveti dreptul la alocatie, incepand cu luna aprilie, nu cu luna martie ( cea a nasterii copilului). Deci, este stabilita corect alocatia.
Obtineti decizia de stabilire a indemnizatiei si contestati-o la tribunal, in termenul prevazut de lege si inscris in decizie, ca sa castigati cele 42 de zile in care nu vi se va acorda indemnizatie.
PS In ceea ce priveste comentariile facute de niste functionari publici aflati in "exercitiul functiunii", ce sa va spun? Sincer... ma abtin! X-(
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2009
pakos, utilizator
imi cer scuze, am inteles dar am scris altceva. mii de multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se aproba dosarul de indemnizatie ccc? lexxxx lexxxx BUNA SEARA , SE POATE DEPUNE DOSARUL DE INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL INAINTE CU APROXIMATIV DOUA DOUA SAPTAMANI ,DAR IN CERERE EVIDENT SE VA TRECE ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului andrea_palko andrea_palko Buna, intrebarea mea este urmatoarea: care este termenul legal in care primaria este obligata sa dea banii pentru indemnizatiei de crestere a copilului? Adica, ... (vezi toată discuția)
Termen depunere dosar alocatie de stat pentru copii si indemnizatie pentru cresterea copilului Oana_Pascu Oana_Pascu Buna ziua, Am nascut in data de 29.03.2016 si din neglijenta am depus dosarul pentru acordarea alocatie de stat pentru copii abia in data de 07.07.2016, ... (vezi toată discuția)