avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza confidentialitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza confidentialitate

Buna seara,
Exista vreo prevedere legala despre clauza de confidentialitate? Am un contract de prestari servicii hoteliere semnat intre hotel si agentie de turism, in care nu este stipulata o clauza de confidentialitate si hotelul a transmis factura fara comision catre clientul agentiei fara sa informeze in vreun fel agentia. Acest lucru a atras dupa sine rezilierea contractului dintre client si agentie.

Va multumesc!
O seara buna
Cel mai recent răspuns: andreeababy , utilizator 14:57, 19 Februarie 2015
Anterior încheierii contractului, acțiunile părților se află sub incidența obligației de confidențialitate instituită de prevederile Art. 1183 - 1184 din Legea nr. 287 din 17 iulie 2009 (**republicată**)(*actualizată*) privind Codul civil (actualizată până la data de 19 octombrie 2014*)

Găsiți textul legii pe pagina Ministerului Justiției aici:
[ link extern ]

Articolul 1.183
Buna-credinţă în negocieri
[...]
Articolul 1.184
Obligaţia de confidenţialitate în negocierile precontractuale

Când o informaţie confidenţială este comunicată de către o parte în cursul negocierilor, cealaltă parte este ţinută să nu o divulge şi să nu o folosească în interes propriu, indiferent dacă se încheie sau nu contractul. Încălcarea acestei obligaţii atrage răspunderea părţii în culpă.


Ulterior, odată cu încheierea contractului de prestări servicii puteți încheia și vă recomand încheierea unui acord de confidențialitate în care puteți stabili prin negociere, de exemplu:
- definirea termenilor
- nivelul și accesul la informațiile confidențiale,
- exonerările,
- folosirea și copierea informațiilor,
- termenul de valabiliate al acordului,
- returnarea informațiilor confidențiale,
- responsabilități și răspunderea.


Vedeți și prevederile Legii nr. 11 din 29 ianuarie 1991 (*actualizată*) privind combaterea concurenţei neloiale (actualizată până la data de 9 septembrie 2014*), în special:

Articolul 1
[...]
(2) Întreprinderile au obligaţia să acţioneze cu respectarea uzanţelor cinstite, în conformitate cu principiul general al bunei- credinţe şi cu prezenta lege.
[...]
Articolul 3
Încălcarea obligaţiei prevăzute la art. 1 atrage răspundere civilă, contravenţională ori penală, în condiţiile prezentei legi.


Textul complet îl găsiți aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Cătălin Vasiloiu, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze de confidentialitate MrFB MrFB Buna seara, Cum arata aceste clauze de confidentialitate avand o baza legislativa?Pot fi introduse in contractul de colaborare sau reprezentare(imobiliara ... (vezi toată discuția)
Oferta art. 1188 ncc ContSters371700 ContSters371700 Stie cineva, oferta de a contracta da nastere unei inalienabilitati subintelese ca in cazul pactului de optiune?#-o (vezi toată discuția)
Negocierea contractelor eduuard eduuard Conform dispozitiilor legii civile partile sunt obligate sau este doar indicat sa actioneze cu buna-credinta la negocierea si incheierea contractelor? (vezi toată discuția)