Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri intr-o situatie ce tine de dezbaterea unei succesiuni. Persoana decedata era titular sau codebitor (nu am o info sigura din pacate) al unui credit Prima Casa, obtinut impreuna cu sotia in timpul casatoriei. Ratele au fost platite aproximativ 2 ani, contractul fiind pe 30 ani.
Ca si mostenitori avem: sotia, cei 2 parinti si fratele.
Pe langa acest imobil obtinut prin Prima Casa, persoana detinea impreuna cu sotia un al doilea imobil (fara ipoteca).
La dezbaterea succesiunii, am inteles ca impartirea masei succesorale va fi asa:
- sotia: 1/2 din toate bunurile comune + 1/3 din jumatatea sotului
- parintii: 1/3 (impreuna) din jumatatea decedatului
- fratele: 1/3 din jumatatea decedatului
Intrebarile mele sunt:
1. Imobilul aflat sub ipoteca va intra in masa succesorala ca activ sau se va presupune ca nefiind achitat nu este inca in proprietatea celor 2 soti?
Daca se va calcula ca si activ, in ce proportie intra in masa succesorala: doar partea achitata in cei 2 ani sau intreaga valoare?
2. Creditul Prima Casa va fi redistribuit ca si pasiv catre toti cei care accepta mostenirea? Daca da, se vor pastra cotele de mai sus in stabilirea ratei lunare pentru fiecare mostenitor care accepta mostenirea?
3. Daca 2 dintre mostenitori sunt de acord sa cedeze partea lor exclusiv catre sotia supravietuitoare, este posibil acest lucru? Sau partile lor se vor repartiza automat catre sotie dar si al 4lea mostenitor in acest caz?
4. Daca se impart in final si datoriile si bunurile, sotia supravietuitoare este obligata sa vanda casa neipotecata pentru a plati "partea" mostenitorilor?
5. Se poate cumva echivala valoarea bunurilor mostenite cu valoarea ratelor ramase de platit de fiecare dintre mostenitori? Spre ex: daca ai de mostenit o cota de 1/3 din bunurile decedatului dar si de platit o suma egala la un credit, ce se intampla?
Situatia este complicata, dar mostenirea este formata din active si pasive, este la intelegerea mostenitorilor ce accepta si ce nu accepta, in cazul unei neintelegeri va trebui sa decida instanta
In masa succesorala intra bunurile proprii ale decedatului si partea lui din bunurile comune- si avem asa : o jumatate dintr-un imobil si partea lui din imobilul cu ipoteca si partea lui de credit.
Daca treaba e destul de clara in ce priveste jumatatea aia de imobil, problema se complica cand vine vb de credit si de acel imobil cumparat pe credit.
Pt mostenitori , e destul de simplu, nu raspund pt datorii decat in limita valorii bunurilor mostenite.
In momentul asta pasivul e mai mare decat activul, ceilalti mostenitori ar trebui sa renunte la mostenire, nu prea e nimic de mostenit.
Daca nu se platesc ratele, cum cei doi soti raspundeau in solidar pt credit, femeia isi va pierde casa ipotecata si cum pretul obtinut pe casa va fi mai mic decat datoria ramasa, creditorul se va indrepta si impotriva imobilului neipotecat.
De aia zic ca daca ati ajunge sa dezbateti succesiunea in instanta, veti plati ca sa impartiti ce va lua banca mai tarziu, pt ca daca ati vrea sa pastrati, practic, veti " cumpara" cotele, nu le mosteniti.
Mostenire
ioanabarbu
Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ContSters40466
Buna ziua !
Am mai multe intrebari legate de succesiune . Datele cazului : sotie supravietuitoare si 4 copii ; bunuri : o casa cu teren si un CEC de 7000 RON ... (vezi toată discuția)