avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Anulare cod tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Anulare cod tva

Am primit o decizie prin care mi se anuleaza din oficiu codul de tva cf art 153 alin 9 lit e. In decontul trim 3 nu am avut activitate pentru ca era o firma nou infiintata. In decontul lunii decembrie 2014 am avut achizitii si livrari de bunuri care se vor incasa in luna febr sau martie 2015 . Am depus D394, D392 , D100 in care se vede ca a fost activitate . Cu toate astea mi s-a anulat codul de tva . Daca fac contestatie am sanse sa castig ? Trebuie sa depun decontul pt luna ian 2015 sau astept raspunsul la contestatie ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:27, 12 Februarie 2015
CF art 153 (9) lit e(9) Organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
e) dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni următoare respectivului semestru calendaristic. Începând cu decontul aferent lunii iulie 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, respectiv începând cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane impozabile în scopuri de TVA dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă în prima situaţie şi respectiv, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă în a doua situaţie;


Probabil in trim III si IV nu ati evidenţiat in D300 achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, si pt acest motiv vi s-a anulat. Nu cred ca puteti contesta.


Potrivit CF ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal:

(1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) şi h), nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate, dar sunt supuşi obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă. Pentru achiziţiile de bunuri şi/sau de servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operaţiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VI, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă prevăzut la art. 156^2 depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă:

a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării;

b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul înregistrării. În cazul bunurilor de capital se aplică prevederile art. 149;

c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) înainte de data înregistrării şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactivare platitor tva hanganumagdalena hanganumagdalena O societatea care nu a efectuat operatii economice in sfera TVA intr-o perioada de 6 luni consecutive, si i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in ... (vezi toată discuția)
Anulare cod tva decont stelach stelach Buna ziua O firma la care a fost anulat din oficiu codul tva, din cauza depunerii deconturi de tva pe zero, pentru ca nu a avut activitate, pentru as ... (vezi toată discuția)
Redevenire platitor tva goe1973 goe1973 In urma cu 1 an mi-a fost anulat codul TVA (declaratiile au fost puse pe 0 nedesfasurand nici un fel de activitate)Avand in vedere ca am depasit 180 zile nu ... (vezi toată discuția)