avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motivarea cererii de abtinere verbala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motivarea cererii de abtinere verbala

In cazul in care intr-o sedinta un 2 judecatori declara verbal ca se abtin cand are acesta obligatia sa depuna cererea in scris?
Nu era obligat judecatorul sa declare inaintea termenului ca se abtine?
In acest caz declaratia verbala nu trebuie sustinuta chiar la termenul cand a fost invocata?
Ce complet va judeca cererea de abtinere ?
Oare completul ce asigura permanenta in data cand sa ivit incidentul procedural?
Cererea de abtinere nu se motiveaza in sala. cerere se va face in momentul in care a intervenit elementul ce a determinat abtinerea judecatorului, respectiv starea de incompatibilitate. Cererea se va judeca de completul imediat urmator in camera de consiliu
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
Cabinet individual avocat Penes Mihaela , Avocat
Sunt de acord cu dvs dar ce se intampla in cazul in care acestia declara verbal ca se abtin la data x si depune cererea motivata in scris dupa mai multe zile asteptand data la care complet de permanenta este chiar unul din colegii de complet.Nu erau obligati sa depuna motivarea cererii de abtinere macar in ziua imediat urmatoare daca tot au declarat verbal ca se abtin cu o zi in urma?
Pe de alta parte nu era obligatia acestora sa inainteze dosarul in aceeasi zi completului ce asigura permanenta?
Nici in regulamentul de ordine interioara al instantelor si nici in C.pc. nu se prevede un termen in care sa fie motivata cererea. din contra se precizeaza ca "instanta hotaraste de indata" asupra cererii de abtinere. Cu privire la compunerea completului de judecata ce urmeaza sa solutioneze aceasta cerere art 50 C.p.c, instituie f clar ca din aceasta compunere nu poate face judecatorul care a declarat ca se abtine fiind permis in acest sens colegului de complet sa participe la solutionarea cererii.
Ce inseamna de indata ?La diferente de zile ?Cand colegul stie ca va asigura permanenta?
Sa fim seriosi daca intradevar s-ar fi dorit macar aparent impartialitatea acestora ar fi inaintat cererea in scris pina la termunul de judecata si nu sa vina cu smecherii de genul asta ca depun cereri de abtinere verbala . A stiti ca eu aleg sa depun cererea la o data ce coincide cu data la care figureaza colegul.
Am de facut o precizare speta este pe VCPC si abtinerea a fost facuta de ambii asistenti judiciari.Deci cum ar fi trebuit sa procedeze judecatorul ?Sa inainteze sau nu dosarul completului cu nr urmator sau completului ce asigura permanenta?
Regulamentul instantelor de judecata precizeaza:
ART. 98
(1) Incidentele procedurale referitoare la compunerea completelor de judecată se vor soluţiona cu respectarea normelor de procedură şi a normelor de repartizare aleatorie a cauzelor, după blocarea completului de judecată învestit iniţial cu judecarea cauzei.
#B
(2) Incidentele procedurale referitoare la toţi membrii completului de judecată, precum incompatibilitatea, recuzarea sau abţinerea, se vor soluţiona de completul cu numărul imediat următor, care judecă în aceeaşi materie. Dacă în materia respectivă nu există decât un singur complet de judecată, incidentele procedurale referitoare la toţi membrii completului vor fi soluţionate de completul imediat următor, indiferent de materia în care judecă.
#M5
(3) Dacă în urma soluţionării incidentelor procedurale prevăzute la alin. (2) se constată că, din motive prevăzute de lege, completul căruia i-a fost repartizată aleatoriu cauza nu este în măsură să judece, dosarul se repartizează aleatoriu.
(4) În situaţia în care incidentele procedurale se referă la o parte din membrii completului de judecată, soluţionarea acestora se va face de către un complet constituit prin includerea judecătorului sau a judecătorilor stabiliţi prin planificarea de permanenţă, pe materii, realizată cel puţin semestrial. Completul de judecată astfel constituit va păstra cauza pentru judecată în situaţia în care, în urma soluţionării incidentelor procedurale, se va stabili că judecătorul sau judecătorii cu privire la care s-au invocat incidentele procedurale nu pot participa la judecarea cauzei.
#B
(5) Planificarea de permanenţă se face de preşedintele instanţei sau, după caz, de preşedintele secţiei, cu acordul colegiului de conducere, ţinându-se cont de completele de judecată din care face parte judecătorul, având prioritate asigurarea timpului necesar studierii dosarului. În cadrul planificării de permanenţă se vor avea în vedere şi situaţiile în care judecătorii lipsesc din instanţă.
#M5
(5^1) Planificarea de permanenţă se face pentru fiecare zi. În cazul în care incidentele procedurale prevăzute la alin. (4) nu se soluţionează în ziua în care au fost invocate, întregirea completului se face cu judecătorul sau judecătorii din planificarea de permanenţă din ziua în care acestea au fost invocate. Dacă incidentul procedural se invocă între termenele de judecată, în alcătuirea completului intră judecătorul sau judecătorii din lista de permanenţă aferentă zilei în care s-a stabilit termenul de judecată.
#B
(6) În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (5), întocmindu-se în acest sens un proces-verbal.
#M5
(7) În cazul existenţei, într-o singură zi, a mai multor incidente procedurale sau a situaţiilor de absenţă a membrilor completului de judecată, soluţionarea acestora se face, prin rotaţie, de judecătorii aflaţi pe planificarea de permanenţă din acea dată, în ordinea înregistrării.
#M2
ART. 99
(1) Incidentele procedurale, altele decât cele prevăzute în art. 98 alin. (2) - (4) şi alin. (6), ivite în cursul procesului vor fi soluţionate cu respectarea continuităţii completului de judecată, în condiţiile legii, precum şi a normelor privind repartizarea aleatorie în cazul în care nu se poate aplica principiul continuităţii. În aceleaşi condiţii se soluţionează şi declaraţiile de abţinere sau cererile de recuzare a procurorului, magistratului-asistent sau grefierului de şedinţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 98 alin3 si art 99alin 6 michy michy va rog mult ajutati-ma ce inseamna aceste articole ptr ca nu le gasesc.dosarul a fost trimis la rejudecat .si se gasesc aceste articole art 98 alin3 .art 99 ... (vezi toată discuția)
Programare sedinte judecata eugen82 eugen82 Am cautat in regulamentul CSM de functionare a instantelor si nu am gasit un raspuns la urmatoarea intrebare: cine si cand in cadrul instantei stabileste ... (vezi toată discuția)
Dosar partaj bunuri comune MaryMiha MaryMiha Am un dosar de partaj pe rol l a care fostul sot a facut apel. S au amanat o multime de termene i ar acum la ultimul termen s a amanat pentru citarea partilor ... (vezi toată discuția)