avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... informatie cerere tata concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

informatie cerere tata concediu de crestere copil

Buna ziua as avea 2 intrebari si anume :
1. In data de 11 septembrie 2013 am nascut-o pe fetita mea stiu ca trebuie sa stau cu ea pana in data de 11 august 2015 ca sa poata sta si tatal 1 luna cu ea.Intrebarea mea este cand trebuie tatal sa depuna cererea aceea?
2. Daca in acea luna august imi iau concediu fara plata si dupa aceea firma ma baga in somaj eu primesc ajutorul de somaj sau nu?
Va multumesc.
O zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:02, 15 Februarie 2015
1. - Daca indeplineste conditiile tatal copilului poate solicita sa intre in concediu crestere copil (CCC) cel mai devreme cu 30 de zile de a implini copilul 1 an si 11 luni.
- Dar nu este obligat sa o faca decat daca doreste sa intre in CCC.

2. - Ca sa beneficiati de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.
- Un astfel de motiv este desfiintarea postului si concedierea dvs. cu art.65 din Codul muncii.

1.si daca nu vrea sa faca cererea aceea ce este de facut?
2.eu pot intra atunci in somaj sau trebuie sa mai astept o luna?
Daca tatal nu face cerere de intrare in CCC, durata CCC pentru dvs se va reduce cu o luna, dupa care pentru a intra in somaj angajatorul va trebui sa va concedieze pentru desfiintarea postului.
in speta, veti reveni la munca in data de 12.08.2015.

Insa mare atentie ca, potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma "cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima in care angajatorul nu are cum sa decida concedierae dvs, acesta avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
1. Pe dvs. nu va influenteaza cu nimic daca tatal intra sau nu in ultima luna in CCC.

2. Dvs. reluati activitatea sau intrati in concediu fara plata in acesta luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din concediu crestere copil Simona41 Simona41 Buna ziua Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata din 2001, iar din februarie 2014 sunt in concediu crestere copil. Mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Intrebare a unei colege- eu spun ca da Maran Corina Maran Corina Se poate desfiinta un post imediat dupa ridicare suspendare cim pt concediu ingrijire copil , cu preaviz de 20 zile? ( invoc aici art.65 lit.1, art.75 si oug ... (vezi toată discuția)
Sfarsit ccc, incadrare la alt post hajnyci hajnyci Buna ziua, La data de 01.03.2015 copilul mea va implini 2 ani, sunt in CCC de pana la 2 ani. In cazul reluarii activitatii angajatorul vrea sa imi ofere un ... (vezi toată discuția)