avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatiile angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatiile angajatorului

Am lucrat sofer pe tir 1 an de zile.Doresc sa promovez un litigiu de munca,pt drepturi banesti(diferenta de diurna,ore suplimentare,etc).
Am descarcat cardul tahograf la o firma de specialitate,unde am evidentiat atat scris cat si imprimat pe cd,activitatea mea(timpi conducere,pauze,etc) detaliata in calitate de sofer,decat pe ultimile 9 luni(mai2014-ianuarie2015),
Nu pot justifica activitatea pe primele 3 luni(februarie,martie,aprilie-2014),aceste informatii s-au sters de pe cardul tahograf,datorita memoriei limitate.
Lunar,am descarcat cardul la sediul firmei,deci teoretic informatiile de pe primele 3 luni,ar trebui sa existe la angajator,insa acesta nu doreste sa mi le inmaneze.
Angajatorul este obligat sa la pastreze 1 an,dupa care dispar definitiv.Problema-i ca va fi prea tarziu cand instanta va solicita aceste date,depasind 1 an.
Practic,ma voi trezi in fata instantei ca nu voi putea justifica daca am lucrat in acele 3 luni,sau am dormit.
O alta problema ar fi cum voi putea demonstra ca in toata aceasta perioada de 1 an eu am lucrat in afara tarii?(Toate ordinele de deplasare au ramas la angajator),iar in CIM nu este specificata diurna(deci se aplica minimul de 35 euro/zi)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 17 Februarie 2015
In litigiile de munca , sarcina probei o are angajatorul.

De asemenea, salariatul poate veni cu contraprobe pentru a-si sustine si el afirmatiile. De asemenea, puteti solicita instantei asigurarea dovezilor.

Art. 359 C.proc.civ. - Condiţii de admisibilitate
(1) Oricine are interes să constate de urgenţă mărturia unei persoane, părerea unui expert, starea unor bunuri, mobile sau imobile ori să obţină recunoaşterea unui înscris, a unui fapt sau a unui drept, dacă este pericol ca proba să dispară ori să fie greu de administrat în viitor, va putea cere, atât înainte, cât şi în timpul procesului, administrarea acestor probe.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descarcarile la 28 zile a cardului tahograf de sofer sunt documente contabile obligatorii ? sofertir1 sofertir1 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca, descarcarile cardului de sofer tir sunt obligatorii in contabilitate conform termenelor art. 24 si 25 din Legea ... (vezi toată discuția)
Diurna sofer tir krysty.cv krysty.cv AM LUCRAT LA O FIRMA DE TRANSPORT CA SOFER,UNDE AM FOST PLATIT LA KM , CEEA CE STIU CA NU ESTE LEGAL. POT SA-I DAU IN JUDECATA PTR ASTA ... (vezi toată discuția)
Absenta de la serviciu in preavizul cu demisie ancy ancy buna seara, sotul meu a lucrat ca sofer de tir, la o firma de transport marfa care face curse externe, in ianuarie anul acesta i-au expirat cardul tahograf si ... (vezi toată discuția)