avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare de catre tata

Buna ziua,
Ma numesc Corina, sunt din Bucuresti si in urma divortului fiica noastra a ramas in grija mea. Tatal ei nu mi-a platit nici un leu din pensia alimentara stabilita prin hotararea de divort, adica modica suma de 90 ron. Desi in nenumarate randuri l-am rugat sa ii plateasca ...nici pana azi nu a catadicsit..s-o faca.
1. As vrea sa-i fac o plangere penala si sa-l fortez sa ii plateasca fiicei mele drepturile..Noi am divortat acum 3 ani , iar el nu poate face dovada faptului ca mi-a dat vreun leu! Cui trebuie sa ma adresez???
2. Daca doresc si majorarea sumei , cum o pot face???
3. Daca el nu este de gasit si nu se va prezenta la politie sau la judecatoriei, ce se va intampla???
4. Poate fac inchisoare pt acest lucru??
Multumesc
Cel mai recent răspuns: RAMOnaBC , utilizator 21:50, 4 Noiembrie 2009
1. Pentru neplata pensiei de intretinere se poate face plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie - art.305 alin.1 lit.c C.pen. Plangerea penala prealabila poate fi depusa la Politie sau Parchet.
2. Pentru majorare trebuie sa formulati o cerere de majorare a pensiei de intretinere. In aceste conditii, o cerere de majorare pensie de intretinere, in afara de instanta domiciliului paratului, poate fi facuta si la instanta domicililului reclamantului.
3. Abandonul de familie(art.305 alin.1 lit.c C.pen.) este sanctionat cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Neplata pensiei de intretinere datorata minorului, pe o durata de doua luni, reprezinta infractiunea de abandon de familie si da se pedepseste de lege cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
1.Dvs. trebuie sa formulati plangerea penala la parchetul de pe langa judecatoria de care apartineti.
In cursul procesului va puteti impaca cu el daca-i da suma de bani datorata copilului, insa grija mare ca pentru alte doua luni consecutive de neplata...alta actiune.
2.Pentru majorarea pensiei de intretinere trebuie sa va adresati cu o cerere instantei de judecata si sa aratati ca veniturile paratului au crescut la fel ca si nevoile minorei. Cererea va fi formulata de minora daca are 14 ani si semnata alaturi de Dvs.
3.Daca paratul nu se prezinta in procesul civil...nu e nicio problema, insa in procesul penal nu va ajuta pentru ca dvs. doriti pana la urma suma restanta nu condamnarea lui.
4.Dvs.nu aveti de ce sa faceti inchisoare. (cred ca ati vrut sa scrieti "face" inchisoare...si v-am raspuns care e pedeapsa insa e foarte posibil ca aceasta sa fie suspendata conditionat).
Mult succes
Av.M.Hornea
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2009
Mihaela Hornea, Avocat
Puteti sa faceti plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie, intrucat "neplata pensiei de intretinere timp de 2 luni constituie infractiune pentru legea romana
Daca se dovedeste rea credinta atunci fostul sot poate face inchisoare!Sunt de acord cu d-na avocat Hornea Alina,insa mai aveti o posibilitate dupa ce adunati toate dovezile in care demonstrati ca fostul sot nu poate sa-si achite datoria de intretinere minor,deschideti actiune impotriva bunicilor paterni si obligatii pe ei sa plateasca pensie de intretinere!!!Ce ziceti???MULT SUCCES!
neplata pensiei alimentare mai mult de 2 luni atrage raspunderea penala.puteti sa faceti cerere de majorare a pensiei solicitand plata in procente lunare la salariul minim pe economie daca tatal nu lucreaza.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara LauraPaler LauraPaler Buna ziua. Fostul sot nu a mai trimis pensia alimentara din luna iunie pe motiv ca nu lucreaza.Bineinteles ca este o minciuna. Daca in dau in judecata ... (vezi toată discuția)
Nu mi-a platiti niciodata pensie alimentara anca medina anca medina de noua luni am decizia judecatoreasca care denota ca eu sunt tutorul copilului si care il obliga pe el sa-mi plateasca lunar 100 ron pe luna.niciodata nu mi-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara!! viarelly viarelly cum e modelul de plangere penala pentru neplata pensiei alimentare timp de un an?? si unde o fac?? la politie sau la tribunal?? (vezi toată discuția)