avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua.
Fostul sot nu a mai trimis pensia alimentara din luna iunie pe motiv ca nu lucreaza.Bineinteles ca este o minciuna. Daca in dau in judecata primesc pensia din urma?
O alta probleme ar fi ca nu stiu adresa unde ar putea fi gasit, netinand legatura cu el. Cum pot proceda?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:06, 3 Decembrie 2011
Depuneti plangere penala pentru abandon de familie.
Un plus de ajutor pt. Dvs.

Incadrarea juridica a faptei conform Codului penal:

"Art. 305
Abandonul de familie

Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.

Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie."

Model de plangere penala:

Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti

DOMNULE PRIM PROCUROR


Subsemnata ...............................domiciliat(ă) în Bucuresti, Str..............................,sector 3 , în numele şi ca reprezentant(ă) legal(ă) a minorei .......................... in temeiul art.222 alin. (6 ) formulez prezenta

PLANGERE PENALA


impotriva numitului ...............................(fostul meu sot), domiciliat în Bucuresti,sector 3, str............................, solicitand ca in urma cercetarilor sa se constate ca acesta se face vinovat de infractiunea de abandon de familie, prevazuta si sanctionata de art. 305 lit.b-c Codul penal, pentru neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere a minorei ....................................

În fapt, numitul ............................................a fost obligat prin sentinţa civilă nr............din..............2000 pronunţată de Judecătoria _________. să plătească lunar suma de _____ lei reprezentand pensia de întreţinere pentru minora născuta la data de:_____.

Din anul ______ si pana in prezent, paratul a manifestat un interes sporadic fata de copilul nostru, ceva de genul "din cand in cand si o data in gand ''

De exemplu, in acest moment este restant cu plata pensiei de intretinere pe mai multe luni.

Cand este solicitat sa-si indeplineasca obligatia de intretinere invoca lipsa resurselor financiare si existenta unor probleme mai mult sau mai putin reale.

Numitului....................................... exercita in prezent profesia de .......................la S.C.....................S.A. unde lucreaza in calitate de salariat, colaborator sau asociat -statutul sau exact nu-l cunoastem fiind un "secret" bine pazit. (sau nu are un loc de munca/sursa de venit, asa cum mi-a adus la cunostinta)

In drept, fapta constituie infractiunea de abandon de familiei, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 305 Lit. b-c din Codul penal.

Dovada plangerii inteleg sa o fac prin proba cu martori si acte.

Cu deosebita consideratie

...........................................în numele şi ca reprezentant(ă) legal(ă) a minorei ......................................

DL.PROCUROR SEF AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA ____________"
Si un alt aspect: daca aveti CNP-ul dansului va puteti interesa la ITM ("Camera de Munca") daca are sau nu un loc de munca, sau puteti sa solicitati aceasta informatie si prin intermediul instantei de judecata.
SUCCES !!!
Pentru pensia de intretinere restanta nu este nevoie sa formulati o alta actiune , pentru ca aveti deja o hotarare care stabileste cuantumul pensiei de intretinere care se datoreaza lunar.
Aveti posibilitatea in acest sens, fie :
-sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art.305 al. 1 lit c)-abandonul de familie, sens in care va puteti adresa cu plangere la parchetul careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond, fie la politie,
-sa puneti in executare hotararea prin intermediul unui executor judecatoresc.
Daca fostul dvs. sot nu mai realizeaza venituri, iar pensia a fost stabilita in functie de veniturile realizate de acesta, atunci va fi necesar sa va adresati instantei cu o noua actiune pentru stabilirea pensiei in functie de venitul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara!! viarelly viarelly cum e modelul de plangere penala pentru neplata pensiei alimentare timp de un an?? si unde o fac?? la politie sau la tribunal?? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara razvan38 razvan38 Sunt exceptia de la regula.Adica dupa divort fata care acum are 15 ani mi-a fost incredintata mie deoarece autoritatea tutelara si chiar fata a ales sa stea cu ... (vezi toată discuția)
Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)