avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum i se zice localitatii Balvanyos in romana?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum i se zice localitatii Balvanyos in romana?

Unu. Acum doua zile, pentru ca stia ca stiu vreo 60-70 de cuvinte in maghiara si pentru ca acest imens vocabular extras din limba dusmanilor impreuna cu numele si prenumele meu il faceau sa ma creada un mare specialist al limbii maghiare, un domn, foarte atent la romanism si romanitate, m-a intrebat cum se numeste localitatea Balvanyos in romana. Habar n-aveam, dar pentru ca i-am promis ca-i dau un raspuns am cautat si ... i l-am dat. Balvanyos se numeste in romana ... Balvanyos.
Doi. Ca sa-i treaca supararea pentru ca romanii n-au un nume pentru un loc despre care zic ca-i romanesc I-am explicat ca foarte probabil ungurii ajunsi acolo cu carnea sub saua calului or fi furat de la dacii liberi din zona cuvantul "balvanios" care in daca veche insemna " pamant fara nici un pic de unguri" si l-au deformat ca sa nu-l mai recunoastem punand in loc de "i" un "y" . :justcuz:
Trei. Am constatat astfel ca exista inca multi romani care considera ca ne aflam intr-un fel de razboi cu maghiarii pentru stapanirea Ardealului si ca vandalizarea monumentului revolutiei maghiare de la 1848 din Arad nu este o chestiune grava (monumentul este amplasat intr-un loc numit oarecum ironic pentru ca a provocat destule conflicte " Piata Reconcilierii") si ca ungurii, daca nu-s multumiti ca le-am pus tricoloru' pa nas, "trebuie sa plece in tara lor" . :O
Patru. Eu ma trag dintr-o familie mixta in care tata era maghiar declarat in acte (cu toate ca tatal lui nascut in 1902 era de origine poloneza) iar mama era moata. Sora tatalui meu, care se considera unguroaica, s-a casatorit cu un consatean de-al mamei din Ormindea, mot si el, de pe un deal vecin cu dealul mamei. Eu sunt roman si la fel a fost si fratele meu. Nu cunosc alta limba, afara de engleza la nivelul romanei si nu ma simt apartinand altui grup etnic. Verii mei primari, cu toate ca sunt tot 50-50, la fel ca mine si fratele meu, se considera maghiari.
Cinci. Intrebarea mea este simpla. Daca "ungurii trebuie sa plece in tara lor" iar eu sunt 50-50 dar ma consider roman iar verisoara mea, Maia, se considera unguroaica, ce trebuie sa facem?
:rofl:.... vorba lui Milika....Atat timp cat sunteti ambii contribuabili ai acestui stat, Republica Romania, care este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, yo zic sa ramaneti aci, mai ales cand unii zic ca ne am luat tara inapoi, (entre paranthese nu stiu de unde ne am luat-o, de la cine ne-am luat-o si mai ales oare stim ce sa facem cu ea...)
Pe de alta parte insusi fenomenul globalizarii ne face sa rostim intr-un glas unitar si independent ca nu prea mai conteaza originile atat timp cat marsaluim spre un tot...unitar,indivizil..... :)
Si pe alta parte care nu este nici pe de o parte,nici pe cealalta parte, :), nu va considerati amandoi cetateni de vaza ai Uniunii Europene?!
Na, zic si yo...ca omul de pe zebra...simpatizant al Babei Vanga....
Ei, cum sa nu ne consideram cetateni ai uniunii europene? Vorba lui milika :dance3: Nu asta e problema ci razboiul dintre cele doua tabere in care suntem implicati fara sa dorim.
Nu pot sa nu visez ca poate, intr-o zi, vom vedea afara de toleranta fata de oricare om diferit de noi chiar si un eveniment improbabil ca zeci de autocare cu olteni mergand la Miercurea Ciuc la sarbatorile secuilor iar secuii returnandu-le oltenilor vizita la sarbatoarea zilelor Craiovei.
Ah, era sa uit! Vorbesc de vizite facute fara bate de baseball, lanturi si alte obiecte contondente.
Care sunt subiectele de disputa? Multe si toate fara noima. Cateva exemple:
Desigur ca vorbitorii unor dialecte provenite din latina au trait in zona dinainte de venirea maghiarilor insa asta nu are NICIO importanta politica sau sociala, doar una istorica (si aici ar fi de discutat nu daca exista ci cat de numeroasa era populatia latinofona dupa 700 de ani de migratii);
Masacrele din timpul revolutiei de la 1848 si a rascoalelor anterioare, fiecare tabara sustinand ca ceilalti s-au comportat criminal. Stiind cum s-au comportat oamenii (inclusiv romanii) cu semenii lor in secolul XX n-am nicio indoiala ca in timpul revolutiilor si rascoalelor de acum cateva secole atat unii cat si ceilalti s-au comportat brutal cu inamicul si ca ambele tabere au si exagerat cruzimea celuilalt. Importanta politica si sociala astazi? ZERO.
Crimele din timpul razboaielor din secolul XX. Importanta politica si sociala astazi? Zero.
Inainte de alegerile din 16-11-2014 am facut un test intrebandu-mi cunoscutii care marturiseau ca vor vota un sas, nu un roman daca ar vota un maghiar sau un tigan. Aproape tuturor celor care nu erau etnici maghiari li s-a parut o gluma buna partea cu maghiarul.

Toleranta este asociata cu un nivel oarescare de cultura si civilizatie....si de o parte si de alta....
Atat timp cat nu investim in noi, ca natie, in educatie.....nu trebuie sa avem pretentii si asteptari multe....
Din pacate nu suntem toleranti. Si aici ma refer cam la orice subiect (religie, istorie, sex, etnie...). Cam toate alea care ar fi garantate de Constitutie. :(
Si asta se vede oriunde. E de ajuns sa postezi ceva controversat si o sa vezi sumedenie de comentarii "cu muschi", cu ura (de unde o mai fi atata?), cu invective... toate stropite cu multa saliva. Si te apuca greata... Definitiv.

Revenind on topic. Sincer eu nu cred ca toti sunt la fel. Am fost in Harghita, am ajuns si prin sate si n-am avut probleme cu nimeni, oamenii au fost chiar de treaba. Eu cred ca sunt doar cativa exponenti care au intretin ideea asta de "razboi". Oamenii cu scaun la cap isi vad de treaba lor.
GabrielaA a scris:

Eu cred ca sunt doar cativa exponenti care au intretin ideea asta de \"razboi\". Oamenii cu scaun la cap isi vad de treaba lor.

Si eu cred la fel. Nebunii ca aceea intamplata in Arad au legatura cu indivizii nu cu majoritatea. Poate daca oficialitatile maghiare ar renunta la petardele pe care le arunca ocazional pe la evenimente din Romania s-ar rari sau ar disparea actiunile astea ale cetatenilor romani (indiferent de nationalitate).
La sfarsitul lui ianuarie vicepremierul Ungariei zicea la Cluj ca
nu se poate accepta că dacă există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE să nu fie date şi comunităţii maghiare din Transilvania, apreciind că, în caz contrar, maghiarii din România ar fi consideraţi "cetăţeni de rangul doi”, lucru inacceptabil.

Astfel de declaratii infierbanta si cetatenii romani de nationalitate maghiara si pe cei de nationalitate romana.

u.b.i.k a scris:

cuvantul "balvanios" ... in daca veche insemna " pamant fara nici un pic de unguri"

:D
Incearca sa traduci si asta: Magyarosaurus dacus, e numele primit de dinozaurul pitic descoperit in Tara Hategului.


Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Laszlo tokes ataca romania de ziua nationala. IONITAGRIGORELUCIAN IONITAGRIGORELUCIAN Vicepreşedintele PE Laszlo Tokes le transmite \"fraţilor\" români, de 1 Decembrie, urarea de a avea o sărbătoare frumoasă, dar solicită ca, dacă li ... (vezi toată discuția)
Legea cetateniei romane const_be const_be Pe la sfarsitul anului trecut, presa din Chisinau a scris despre o conditie care li se pune celor care solicita redobandirea cetateniei romana in baza art. 11 ... (vezi toată discuția)
Rezıdent permıs de sedere brhns brhns sunt turc am permıs de sedere termen lung rezıdent ce ın romanıa! am drept sa ıntru zona shengen fara ... (vezi toată discuția)