avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit microintreprinderi
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit microintreprinderi

Am un srl cu un singur contract de 1000 lei/ luna si nici un salariat. In lumina noului proiect de cod fiscal, rezulta ca ar trebui sa platesc mai mult de jumatate din din venituri ca si impozit pe venit microintreprindere plus impozitul pe dividende. Exista vreo posibilitate de a deveni platitor de impozit pe profit? Daca nu, ce se poate face, intrucat activitatea nu necesita salariat, o pot face eu rezervand 2-3 ore pe saptamana, iar eu am serviciu cu contract individual de munca?
Cel mai recent răspuns: S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. , Contabil 18:32, 5 Martie 2015
Deocamdata nu e aprobat noul cod fiscal si sunt semne ca masura nu va fi aprobata in aceasta forma. Ar insemna lichidarea a aproximativ 300.000 de firme in conditiile in care si asa suntem tara cu cele mai putine firme pe cap de locuitor din EU (si fara clasa de mijloc).
In plus, va forta sute de mii de "administratori" de astfel de microintreprinderi care presteaza lucrari si servicii pe cont propriu, sa intre in zona neagra a economiei, statul avand si mai mult de pierdut din aceasta masura, in conditiile in care si PFA-urile sunt condamnate la moarte de noul cod fiscal.
Nici macar nu s-a realizat studiul de impact...
Nu stim nici salariatii ce norma ar trebui sa aiba...
Sunt multe necunoscute.
Unde mai pui ca orice reglementare privind microintreprinderile se refera aproape exclusiv la capitalul autohton, strainii oricum nu platesc impozit pe profit in Romania, deci masura nu ii priveste.

Argumetul "pro" al guvernului a fost "sa se creeze noi locuri de munca" (tradus: sa imbunatatim indicatorii macroeconomici privind somajul...si asa cosmetizati la maxim) si "sa marim baza de calcul pentru contributiile la fondurile speciale". Efectul va fi exact pe dos.

Momentan, ca sa puteti trece la impozit pe profit ar trebui ca acel contract de 1000 lei/luna sa fie pentru consultanta in management (CAEN 7022)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caen 6202 poate fi platitor impozit pe venit? wwitza wwitza Buna ziua. Am o societate pe consultanta IT si servicii IT. Pot functiona ca societatea platitoare de impozit pe venit? Consultanta (alta decat ceea ce este ... (vezi toată discuția)
Daca am codul caen 7022 pot fi microintreprindere? DanPatru DanPatru Am urmatoarea nelamurire: La sfarsitul anului 2013 am deschis o societate comerciala (SRL) cu obiectul principal de activitate “4791- Comert cu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul microintreprinderilor xm xm Pentru ca nu am o pregatire in domeniu, as dori sa aflu concret ( cu exemplificare ) care modul de calcul al impozitului pe venitul microintreprinderilor. Daca ... (vezi toată discuția)