avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt calificat

buna dimineata
va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa se poate da unui minor, 14 ani, pentru furt calificat? suma este mica-17 ron. cum poate fi protejat copilul care a fost victima? se poate cere in instanta acest lucru? faptasul e la prima abatere, am inteles. ne temem, fiindca e din familie de rromi. ca parinti, nu avem nicio pretentie. singura problema e securitatea propriului nostru copil. cu multumiri, stamatiadis dimitri
Potrivit Codului penal minorii sub 14 ani nu răspund penal, iar cei între 14 şi 16 ani răspund doar dacă fapta a fost săvârşită cu discernământ. Anchetatorii mai trebuie să ţină cont de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi de condiţiile în care a fost crescut minorul. În acelaşi timp orice pedeapsă se aplică doar dacă măsurile educative, respectiv mustrarea, dojenirea minorului prin arătarea pericolului social al faptei săvârşite şi consilierea în vederea schimbării comportamentului, libertatea supravegheată, internarea într-un centru de reeducare şi internarea într-un institut medical educativ, nu dau rezultate.

In ceea ce priveste securitatea copilului Dmv , ramane sa lamuriti cu familia de rromi .
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
va mutumesc mult de tot pentru raspuns. e prima mea "confruntare" , ca tata, cu o asemena situatie. credeti ca ar trebui sa abordez eu problema cu parintii faptasului sau sa las lucrurie de la sine? nu stiu cum sa procedez. imi e teama si sa duc copilul in instanta sau la parchet, cum va fi cazul. am inteles ca e liber acum baiatul si vine insotit la poliitie de mama lui. cum sa procedez? cu deosebit respect, stamatiadis dimitri
limitele de pedeapsa aplicate minorilor se reduc la jumatate fata de majori. pedeapsa pentru furt calificat este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si i nterzicerea unor drepturi. Pentru ca m inorul cu varsta cuprinsa intre 14 s i 16 an i sa raspunda penal, trebuie sa se dovedeasa faptul ca acesta a actionat cu discermanmant.
In privinta securitatii copilului dvs. , ar fi bine ca atat i n aceasta perioada i n care au loc cercetarile , cat si in perioada urmatoare , sa evitati sa lastai copilul nesupravegheat sau neinsotit , pentru a evita si alte consecinte.
va multumesc mult petru raspuns. am ajuns sa cred ca era mai bine sa anuntam politia. stamatiadis dimitri
Prejudiciul patrimonial e unul deriozoriu , asa incat , daca este recuperat , nu vad de ce ati mai sesiza institutiile de stat.
Pot fi luate sanctiuni penale fata de minorii cu varste intre 14 si 16 ani , numai daca , printr-o expertiza psihiatrica obligatorie , se atesta faptul ca au actionat cu discernamant.
Insa am in vedere si elementul prejudiciului efectiv cauzat , care e unul infim-17 Ron , asa incat se poate aplica chiar art 10, indice 1 , Cod Penal (fapta nu intruneste unul din elementele infractiunii anume pericolul social ).
Dati-i un act de clementa minorului , intrucat , ca regula , conduita infractionala a acestora e rezultatul unor probleme familiale , care-si pun amprenta asupra acestuia .(cu precadere ca in cazul unor etnii ,e regasita conduita infractionala chiar in tiparele culturale)
In cazul in care resimtiti vreun pericol , aveti posibilitatea sa va adresati Politiei .
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept penal - minora complice la furt andreeamaristeanu andreeamaristeanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Ce se intampla cu o tanara in varsta de 15 ani, care a fost incadrata de politie complice la furt calificat? ... (vezi toată discuția)
Furt savarsit de indivizi in varsta de 14 ani sejc_2010 sejc_2010 Am parasit locuinta pentru 2 ore. In acest timp [editat] un baiat si o fata au patruns prin efractie in locuinta. Fiind timpul foarte scurt nu au reusit sa ... (vezi toată discuția)
Furt,in stare de ebrietate cel_care_a_gresit cel_care_a_gresit Buna ziua,am furat dintr-un atelier in miezul noptii doua burghie si un cutit,atelierul avea un geam lipsa si avea pusa doar o scandura in loc de geam,ce pot ... (vezi toată discuția)