avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere

Buna ziua,

In urma cu cateva luni compania noastra a inchiriat un spatiu comercial pe care l-a renovat complet insa nu a fost desfasurata nicio activitate in acesta. Acum ne-am trezit cu citatii de la judecatorie pentru Ordonanta de plata (OUG 119/2007) desi proprietarul spatiului nu a pomenit nimic de aceasta actiune. S-au emis cateva facturi pe care le-am semnat si stampilat de primire dar nimic din comportamentul relatiei comerciale nu prevestea o astfel de intorsatura. Ce putem face pentru a ataca ori amana aceasta actiune? Repet, nu s-a pus problema rezilierii contractului, proprietarii fiind de acord cu amanarea platilor pana la inceperea activitatilor comerciale. Rog un raspuns rapid deoarece termenul este foarte aproape. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 09:16, 16 Iunie 2009
Aveti ceva scris cu privire la acordul proprietarilor vis a vis de amanarea platilor?....in plus inainte de a ajunge la judecatorie , trebuia sa va notifice in scris obligatia de plata.Inca o intrebare:aveti acordul proprietarilor cu privire la renovarea spatiului comercial?
Va multumesc pentru raspuns.
Din pacate, nu exista nimic scris in ceea ce priveste amanarea platilor. Nu am primit nicio notificare decat citatiile direct. A nu se intelege ca dorim sustragerea de la plata restantelor dar totul a fost facut miseleste, cu zambetul pe buze. Banuiesc ca nu are nicio importanta in fata judecatorului faptul ca nu s-au desfasurat activitati comerciale in acel spatiu.
Procedura in cazul OUG 119/2007 nu prevede obligativitatea aplicarii prev. art.720 ind. 1 din Cpc.
Daca nu ai un inscris pe care sa-l invoci in intampinare ca motiv de neplata a chiriei, intrucat asa v-ati inteles cu proprietarii, atunci poate ca ar fi bine ca pana la primul termen sa reluati discutiile cu proprietarii spatiului si sa incheiati in fata instantei un act prin care sa reesalonati debitul datorat din chirii.
Iata mai jos procedura prevazuta de OUG 119/2007
CAPITOLUL IV
Dispoziţii procedurale


Art. 5. - (1) Cererea privind creanţa de plată a preţului se depune la instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă.
(2) În cazul litigiilor privitoare la obligaţii de plată rezultând din contracte comerciale nu este necesară parcurgerea, în prealabil, a etapei concilierii directe prevăzute la art. 7201 din Codul de procedură civilă.
Art. 6. - (1) Cererea introdusă potrivit prevederilor art. 5 cuprinde:
a) numele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul creditorului;
b) numele şi domiciliul debitorului persoană fizică, iar în cazul debitorului persoană juridică, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, numărul certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, codul fiscal şi contul bancar;
c) suma ce face obiectul creanţei, temeiul de fapt şi de drept al obligaţiilor de plată, perioada la care se referă acestea, termenul la care trebuia făcută plata şi orice element necesar pentru determinarea datoriei;
d) semnătura creditorului.
(2) La cerere se anexează înscrisurile ce atestă cuantumul sumei datorate şi orice alte înscrisuri doveditoare ale acesteia.
(3) Cererea şi actele anexate la aceasta se depun în copie în atâtea exemplare câte părţi sunt, plus unul pentru instanţă.
Art. 7. - (1) Pentru soluţionarea cererii, judecătorul dispune citarea părţilor, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă referitoare la pricinile urgente, pentru explicaţii şi lămuriri, precum şi pentru a stărui în efectuarea plăţii sumei datorate de debitor ori pentru a se ajunge la o înţelegere a părţilor asupra modalităţilor de plată. Citaţia va fi înmânată părţii cu 3 zile înaintea termenului de judecată.
(2) Când creditorul învederează că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a izbutit să afle domiciliul sau sediul pârâtului, preşedintele instanţei va dispune citarea acestuia prin publicitate. Afişarea, precum şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, sau într-un ziar de largă circulaţie se fac cu 5 zile înainte de data fixată pentru judecată.
(3) La citaţia pentru debitor se vor anexa, în copie, cererea creditorului şi actele depuse de acesta în dovedirea pretenţiilor.
(4) În citaţie se va preciza că până cel mai târziu în ziua fixată pentru înfăţişare, debitorul este obligat să depună întâmpinare, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică. În cazul nedepunerii întâmpinării, instanţa poate considera aceasta ca o recunoaştere a pretenţiilor creditorului.
Art. 8. - (1) În cazul în care creditorul declară că a primit plata sumei datorate, instanţa ia act de această împrejurare printr-o încheiere irevocabilă.
(2) Dacă creditorul şi debitorul ajung la o înţelegere asupra plăţii, instanţa ia act de aceasta, pronunţând o hotărâre de expedient, potrivit art. 271 din Codul de procedură civilă, care, prin excepţie de la art. 273 din acelaşi cod, este irevocabilă.
(3) Hotărârea de expedient constituie titlu executoriu.
Art. 9. - (1) Sub sancţiunea decăderii, debitorul poate contesta creanţa prin întâmpinare.
(2) În cazul în care debitorul contestă creanţa, instanţa verifică dacă această contestaţie este întemeiată.
(3) În cazul în care contestaţia este întemeiată, instanţa va respinge cererea creditorului printr-o încheiere irevocabilă. În această situaţie, creditorul poate introduce cerere de chemare în judecată potrivit dreptului comun.
Art. 10. - (1) În cazul în care, ca urmare a verificării cererii pe baza înscrisurilor depuse, a declaraţiilor părţilor, precum şi a celorlalte probe administrate, constată că cererea este întemeiată, instanţa emite o ordonanţă de plată, în care se precizează suma şi termenul de plată.
(2) Dacă debitorul recunoaşte o parte a pretenţiilor creditorului, instanţa emite o ordonanţă de plată parţială pentru suma ce corespunde părţii necontestate a creanţei, stabilind termenul de plată.
(3) Termenul de plată nu va fi mai mic de 10 zile şi nici nu va depăşi 30 de zile de la data comunicării ordonanţei de plată. Judecătorul nu va putea stabili alt termen de plată decât dacă părţile se înţeleg în acest sens.
(4) Ordonanţa de plată se va comunica fiecărei părţi de îndată, potrivit prevederilor Codului de procedură civilă.
Art. 11. - În cazul în care instanţa, examinând probele cauzei, pronunţă o ordonanţă de plată numai pentru o parte din creanţa pretinsă, creditorul poate formula cerere de chemare în judecată potrivit dreptului comun pentru a obţine obligarea debitorului la plata restului datoriei.
Art. 12. - (1) Procedura prevăzută la art. 5-8 şi la art. 11 nu va depăşi 90 de zile de la data introducerii cererii creditorului.
(2) Termenul prevăzut la alin. (2) nu include perioadele de întârziere ce sunt în culpa creditorului.
Art. 13. - (1) Împotriva ordonanţei de plată debitorul poate formula cerere în anulare.
(2) Cererea în anulare se soluţionează de către instanţa care a emis ordonanţa de plată.
(3) Cererea în anulare nu suspendă executarea. Suspendarea va putea fi însă încuviinţată, la cererea debitorului, numai cu dare de cauţiune, al cărei cuantum va fi fixat de instanţă.
(4) Dacă instanţa învestită admite cererea în anulare, aceasta va anula ordonanţa de plată, pronunţând o hotărâre irevocabilă. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
(5) Hotărârea prin care a fost respinsă cererea în anulare este irevocabilă.
Art. 14. - (1) Ordonanţa de plată, devenită irevocabilă ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii în anulare, constituie titlu executoriu.
(2) Împotriva executării silite a ordonanţei de plată debitorul poate face contestaţie la executare, potrivit dreptului comun. În cadrul contestaţiei nu se pot invoca decât aspecte legate de procedura de executare.
Art. 15. - Cererea pentru emiterea ordonanţei de plată prevăzute la art. 12 alin. (1) se timbrează potrivit dispoziţiilor art. 3 lit. o1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare.
*

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatia de plata si ordonanta de plata AnnaM AnnaM Ma ajuta cineva cu cateva materiale in format electronic privind procedurile, somatia de plata si ordonanta de plata? (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de conciliere? vrica vrica Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007. In ... (vezi toată discuția)
Citatie glia glia sfatuitima va rog am fost citata in judecata pt.somatie de platarespectiv 3 facturi neplatite[2006,2008,2009].Cele din 2009-am dovada platii,dar la celelalte ... (vezi toată discuția)