avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca pierduta de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca pierduta de catre angajator

Buna ziua .. fostul patron al mamei mele i'a pierdut cartea de munca mamei ...
am incercat tot ce ne'a stat in putere sa rezolvam pe cale amiabila dar ei nu reprezinta nici minimum de interes in returnarea cartii de munca ..
A s dori sa stiu daca il dau in judecata ce sanse as avea sa castig procesul cu ei ?
tin sa precizez ca dupa cum am fost directionata tot de pe acest forum am trimis scrisoare la I.T.M bucuresti si la fel am trimis scrisoare si fostului patron .. am scrisorile si raspunsurile din ambele parti ... si cea in care fostul patron mi'a zis ca nu gaseste cartea de munca a mamei si ca daca vreodata va fi gasita mama va fi instiintata ... dar sunt 4 ani de atunci si nici un rezultat .. in momentul de fata nici la telefon nu ne mai raspunde ... ce pot sa fac si cum pot face ca sa recuperez cei 23 ani de munca ai mamei mele pierduti de un iresponsabil ...
sa evitam raspunsurile cu mergi la arhiva ..la ITM..etc .. am fost peste tot ... am cautat peste tot si nu am avut nici cea mai mica sansa sa o recuperam de nicaieri ... si mai mentionez ca mama mea nu are nici o copie facuta de pe cartea de munca ...
De aceea vreau sa ii dau in judecata .. si as dor sa stiu care vor fi costurile si mai ales care ne vor fi sansele de castig ..
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 23 Februarie 2015
ITM este obligat sa va elibereze adeverinta de vechime conforma cu cartea de munca. e contra-cost, cam 30 lei pagina. Mergeti la ITM unde a fost cartea sau de unde apartine societatea si solicitati, IN SCRIS, eliberarea adeverentei de vechime. Daca ITM nu vrea, trimiteti scrisoare cu confirmare de primire SI CONTINUT DECLARAT. Daca nici atunci nu va raspunde in 30 de zile, abia apoi puteti da in judecata ITM, nu societatea.
De unde ati dedus dvs ca ITM-ul are o astfel de obligatie ?

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

p.s.
Un cost de 30 lei/pagina nu a existat niciodata in istoria ITM-ului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca pierduta bella74 bella74 Va rog sfatuiti-ma cum sa procedez in urmatorul caz:am lucrat 3 ani la o firma din orasul meu care avea sediul soc.la buc.Mi-au facut o carte de munca si la ... (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez cartea de munca? ralu1981 ralu1981 Buna ziua.In anul 2009 am incheiat colaborarea cu un angajator din cauza unui litigiu de munca.Nici pana in momentul de fata nu a avut bunavointa sa-mi ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime didi24 didi24 Buna ziua , sotului meu fostul patron refuza sa-i elibereze adeverinta de vechime, a fost o firma de contructii si nu are secretariat sau ceva ca sa poata face ... (vezi toată discuția)