Buna seara,
Am un copil minor, sunt despărțită de tatăl acestuia, nu am fost casatoriti,este pe numele lui dar in custodia mea,după o intelegere verbala intre noi. Am aflat ca de curând ttatăl a fost la secția de politie pentru a da declaratii despre niste substante găsite in mașină pe care o conducea (nu era a lui) si se presupune a fi substanțe interzise.nu stiu daca s.a deschis o ancheta,daca este suspect etc.intrebarile sunt daca pot afla in ce stadiu este ancheta,iar daca pe baza acesteia pot cere ddecăderea din drepturile părintești?multumesc
Corect! Decaderea din drepturile parintesti se face dupa o ancheta serioasa pentru motive serioase, cum ar fi rele tratamente aplicate minorului, neglijarea care ii pune in pericol dezvoltarea, abuzuri sexuale asupra lui etc etc. Nu pentru ca trecut pe rosu cu masina si acum are dosar penal sau pentru ca trece pe la politie ca martor intr-un dosar de trafic...
Cred ca doar doriti sa folositi acest lucru ca pretext. Copilul are dreptul sa-si vada tatal.
Conform Codului civil , decaderea din depturile parintesti este ceruta doar de DGASCP de unde locuieste copilul si numai pentru motive foare intemeiate. este dificil,mai ales ca nu este condamnat. mai simplu este sa-l actionati in instanta si sa solicitati stabilirea domiciliului copilului la dvs si exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de dvs.
Problema este ca nu a trecut pe la politie ca simplu martor,erau in ghiozdanul lui,si am considerat ca indiferent daca erau pt trafic sau consum propriu prezinta un risc pt minor
ce demersuri concrete sa faceti nu va poate soune decat un avocat.ce va pot spune este ca faptul ca este cercetat si nu condamnat nu aveti sanse pentru decadere deoarece opereaza prezumtia de nevinovatie. astea sunt argumente cel mult pentru dobandirea custodiei exclusive in instanta. oricum trebuie sa deschideti acest dosar deoarece daca domiciliul copilului nu este stabilit legal la dvs. si nu aveti custodie exclusiva peste tot va va trebui acordul tatalui.