avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce are in vedere executorul judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

Ce are in vedere executorul judecatoresc

Buna ziua!
Ce parere aveti? Cand se incepe o executare silita, executorul judecatoresc are in vedere bunurile pe care i le indica creditorul sau bunurile care ar avea sansele cele mai mari sa fie vandute.
Intreb acest lucru intrucat cunosc un caz in care creditorul urmareste ceva anume si nu cred ca va accepta ca executorul judecatoresc sa puna in executare anumite bunuri care ar putea sa fie vandute ce-i drept intr-un interval de timp un pic mai mare.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:28, 26 Februarie 2015
Creditorul nu-i poate ,,dicta" executorului ce sa execute!
Ca intre creditor si executor poate lua nastere o relatie mai mult decat profesionala, e posibil.
Creditorul trebuie sa fie foarte bine informat ca sa-i poata indica executorului cel mai facil/rapid mod de a recupera creanta+onorariul lui (al executorului).
Un exemplu: cel mai rapid si mai facil mod de a recupera o creanta este sa afli si sa ,,accesezi" contul/conturile bancare ale debitorului.
Executorul poate afla de existenta si de soldul acelor conturi, creditorului ii este aproape imposibil!
Multumesc!
Buna ziua,

Creditorul poate solicita, prin cererea de executare silita, o anumita modalitate de executare silita.

Art. 663 C.prd.cv
(3) Cererea de executare silită, în afara menţiunilor prevăzute la art. 148, va cuprinde:
a) numele, prenumele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul creditorului şi debitorului;
b) bunul sau, după caz, felul prestaţiei datorate;
c) modalităţile de executare solicitate de creditor.

Respectivul creditor poate mentiona de la inceput ca doreste executarea silita a unui anumit bun. Totusi, la cererea executorului, creditorul va fi obligat sa acorde sprijin executorului pentru a finaliza executarea silita.

Art. 646
Obligaţiile părţilor
(1) Creditorul este obligat să acorde executorului judecătoresc, la cererea acestuia, sprijin efectiv pentru aducerea la îndeplinire, în bune condiţii, a executării silite, punându-i la dispoziţie şi mijloacele necesare în acest scop. El este obligat să avanseze cheltuielile necesare îndeplinirii actelor de executare, potrivit dispoziţiilor luate de executor.

Sa discute cu executorul de la inceput ca sa evite problemele.

Succes,
@mioara
Ramane cum am zis: ,,poate cere, poate solicita, poate orice", mai putin sa-i dicteze, deci sa-l oblige pe executor!
De zis ați zis, nu-i vorbă, numai că nu prea ați zis corect.
Teoretic și practic îi poate cere să execute un anumit bun, doar un anumit bun. Așa stând lucrurile, executorul e obligat să meargă pe executarea acelui bun.

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuieli de executare silita lacramioara81 lacramioara81 buna ziua! M-ar interesa cum se pot recupera de la debitor cheltuielile de executare silita, atunci cand din lipsa bunurilor urmaribile ale debitorului, ... (vezi toată discuția)
Contractul de credit-titlu de creanta larisarazvan larisarazvan Buna ziua intrebare: in cazul unui titlu executoriu reprezentand un contract de credit, tertul poprit poate indisponibiliza sume de bani doar pe baza cererii ... (vezi toată discuția)
Executare parti sociale bogdan2511 bogdan2511 Buna ziua, Ca urmare a unei datorii recunoscute si neplatite a unui debitor, dorim sa punem sechestru pe partile sociale pe care le detine la un SRL prin ... (vezi toată discuția)