avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna dupa concediu de crestere copil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna dupa concediu de crestere copil?

Buna ziua. Am nevoie de o solutie legala cu privire la o problema privind concediul de odihna.Sunt bugetar,in cadrul MAI, din 2003, cu contract pe perioada nedeterminata. In perioada 21.09.2013-07.01.2015 am fost in concediu de crestere copil iar cand am revenit la munca am solicitat si eu sa-mi planific concediul de odihna pe 2015 si mi s-a comunicat da la departamentul resurse umane ca am dreptul doar la 6 zile de concediu de odihna pt tot anul 2015 pe motiv ca am fost in concediu de crestere copil pe durata a doi ani succesiv si mi se pare nedrept. In 2013 inainte de a intra in c.c.c. am efectuat doar 32 zile calendaristice de c.o. desi aveam dreptul la 38, ramanand restanta 6 zile. As dori sa stiu daca am dreptul la c.o. in 2015, cate zile si ce baza legala sa invoc caci intentionez sa fac un raport detaliat la seful unitatii prin care sa-mi cer corect drepturile. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:43, 17 Martie 2015
Pentru 2015, aveti dreptul la CO aferent perioadei 07.01.2015 - 31.12.2015, daca veti lucra pana la sfarsitul anului.

Probabil ca vi s-a spus ca doar 6 zile, acest lucru inseamna ca s-a referit numai la perioada 07.01.2015 si pana la data cand ati intrebat dvs la angajator.
Imi cer scuze dar nu ma ajuta deloc raspunsul dvs. O sa incerc sa fiu mai clar si o sa precizez faptul ca pentru tot anul 2015 angajatorul mi-a comunicat ca am dreptul la doar 6 de zile de c.o. daca voi munci pana la sfarsitul anului. Cei de la resurse umane au motivat faptul ca in anul acordarii c.c.c., adica in 2013, am beneficiat de tot c.o., ca am fost pe durata a 2 ani succesiv in c.c.c. si din aceasta cauza in anul intoarcerii din nou la munca nu mai am dreptul la c.o., doar la 6 zile caci am peste 10 ani vechime. Cica daca incetam suspendarea c.i.m. cu data de 31.12.2014 si incepeam activitatea cu 01.01.2015 as fi beneficiat de tot c.o pe anul 2015, adica 38 de zile calendaristice. Va rog sa imi spuneti daca au dreptate sau nu si unde este prevazut legal asa ceva?
Din ce m-am documentat din Codul muncii si de pe forumuri de specialitate am inteles ca anual c.o. se acorda proportional cu perioada lucrata in anul respectiv (art 145 din CM). In anul 2013 am efectuat 32 zile de c.o. dar am lucrat pana pe 20.09.2013 inclusiv. Incepand cu 21.09.2013 si pana pe 06.01.2015 inclusiv c.i.m. a fost suspendat din initiativa mea conform art. 51, alin 1, lit. a din C.M. pentru concediu crestere copil. Dintr-un calcul matematic, proportional cu perioada lucrata, in anul 2013 trebuia sa beneficiez doar de 27 zile de c.o., deci am beneficiat cu 5 zile in plus. Tot anul 2014 c.i.m. a fost suspendat deci nu se ia in calcul, iar in 2015 incepand cu 07.01 si pana la sfarsitul anului as avea dreptul la 37 de zile de c.o. daca voi lucra pana pe 31.12.2015. Daca s-ar scadea cele 5 zile in plus efectuate in 2013 ar reiesi faptul ca inl 2015 as avea dreptul la 32 zile calendaristice de c.o.
Spuneti-mi daca am dreptate sau nu si daca as putea merge la angajator cu aceste explicatii, daca c.o. este limitat in aceasta situatie avand in vedere ca am fost in ccc iar daca C.M. primeaza in fata altor acte normative din Romania. Precizez ca nici in contractul colectiv de munca ultimul incheiat, inregistrat cu nr.11/15.01.2015 nu prevede altceva in cazul c.o si face trimitere in mare parte la C.M. Multumesc.
1. Ceea ce spuneti dvs a fost deja mentionat in prima parte a mesajului meu.
Reiterez mesajul :
Pentru 2015, aveti dreptul la CO aferent perioadei 07.01.2015 - 31.12.2015, daca veti lucra pana la sfarsitul anului.


Prin urmare, ceea ce va spune angajatorul referitor la durata CO pentru anul 2015 este total eronat.

2. Zilele de CO efectuate in plus in 2013 nu se scad din durata CO aferent anului 2015.

3. Art. 145 C.mun. a fost modificat si acum are urmatorul continut :
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

M-am mai documentat ulterior si angajatorul a invocat art. 3 din HG 1578/2002 privind conditiile in baza carora politistul are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii si invoiri platite, concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare
Art. 3
(1) Politistii care au absentat de la program intregul an calendaristic, fiind in concedii medicale, concediu de maternitate, concedii pentru ingrijirea copilului, acordate in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile ulterioare, ori in concedii fara plata, nu au dreptul la concediu de odihna pentru acel an.
(2) In cazul in care perioadele de concedii prevazute la alin. (1), insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe doi ori mai multi ani calendaristici consecutivi, politistii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reluarii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care a intervenit absenta de la serviciu pentru motivele prevazute la alin. (1).

Parerea mea e ca nu are dreptate iar concediul de crestere a copilului prevazut in OG111/2010 nu se refera la concediu pentru ingrijire a copilului...ufff. Sfatuiti-ma cum sa procedez?
Intr-adevar, sunt doua notiuni distincte : concediu pentru cresterea copilului si concediu pentru ingrijirea copilului, daca luam in consideratie terminologia acestora.

Opina mea este ca , cei de la R.U. din cadrul angajatorului dvs au interpretat eronat textul de lege, in sensul ca, sintagma "concediu pentru ingrijirea copilului" se refera si la concediu pentru cresterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu de odihna neefectuat paduflori paduflori Buna ziua Am urmatoarea situatie: din luna iulie 2013 sunt in concediu de crestere copil si mi au ramas neefectuate 20 de zile de concediu de odihna pe 2013 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna ziua, Daca pana la 01 martie am fost in concediu crestere copil si am revenit la lucru cate zile de concediu imi revin pe an? ( pe an am 21 de zile CO) (vezi toată discuția)
Concediu odihna ptr concediu medical matei11 matei11 Buna ziua Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie. A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii ... (vezi toată discuția)