avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune prin testament

Matusa mea mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile ce se vor afla dupa decesul ei .In acel moment avea un apartament dupa divortul de primul sot
S-a recasatorit si a avut un copil cu cel de-al doilea sot. Acesta mai avand 2 copii din prima casatorie in grija mamei lor.Intre timp sotul a decedat , matusa mea a decedat si ea si dupa cativa ani a decedat si fiul lor.Dupa decesul sotului matusa mea a mai cumparat o casa . Am deschis succesiunea pe baza testamentului pirn judecatorie si acum am aflat ca ne-a fost respinsa. Inca nu am primit hotararea acasa sa spun motivele.Mai am vreo sansa sa fac apel?
Mentionez ca nu au existat relatii intre familia matusei mele si cei doi copii din prima casotorie ai unchiului meu.Iar copilul lor dupa decesul parintior a fost lasat in grija mamei mele.Acum cei doi copii ai unchiului meu vor totul , chiar si ce a fost al matusei mele.Mai am vreo sansa sa merg in continuare?


Cel mai recent răspuns: mihaela_hody , utilizator 13:07, 17 Iunie 2009
precizati va rog mai multe, daca in testament sunteti numita unic legatar...... etc
Matusa este sora mamei?? Iar dvs. ati fost numit unic mostenitor prin acel testament? In acest caz, situatia s-ar prezenta cam asa:
1. apartamentul dobandit de matusa dupa divortul de primul sot este bun propriu;
2. casa dobandita dupa decesul celui de-al doilea sot - bun propriu al matusii, de asemenea;
Nu vorbim de eventualele bunuri comune dobandite de matusa si al doilea sot in timpul casatoriei.
Asupra celor doua imobile, sotul de-al doilea al matusii nu putea ridica nici o pretentie; dupa decesul matusii insa, copilul ei are dreptul la o rezerva succesorala de 1/2 din bunurile ce se gasesc in masa succesorala a mamei sale (in care intra si cele doua case), intrucat legea nu permite parintilor sa-si dezmosteneasca in totalitate copiii. In acest caz, dvs. nu va puteti prevala de testament decat in limita cotitatii desponibile, si anume de celalata jumatate. Bunurile dobandite de copilul matusii, daca aceasta a decedat fara a avea descendenti, vor fi culese de fratii sai vitregi (frati cosangvini, aflati in clasa a doua de mostenitori legali).
Concluzia, (ca este bazata pe multe "variabile"), ar fi ca, in ceea ce priveste cele doua case, in baza testamentului, ati putea dobandi maxim 1/2 din valoarea acestora...
Daca fiul defunctei a decedat fara sa accepte succesiunea, mai aveti o sansa.

Fara un avocat insa, nu vad cum ati putea sa va aparati interesele. Angajati unul inainte de a se scurge termenul pentru calea de atac.
Da am fost numita prin testament unic legatar.
va multumesc foarte mult!

Alte discuții în legătură

As vrea sa stiu daca testamentul care il am mai este valabil mihaela_hody mihaela_hody Matusa mea mi-a facut un testament inainte ca ea sa aibe un copil . intre timp a avut un copil , un baiat Sotul ei a decedat acum 8 ani. In urma cu 3ani a ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca un testament? iconita iconita Mama mea decedata, are o sora ( matusa mea) care a lasat un testament fiului meu ( stranepot ) de matusa . Testamentul este cu titlul universal se specifica ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala ovi47 ovi47 Buna ziua Matusa mea a fost casatorita cu un domn care avea,din prima casatorie,doi copii. Sotul matusii a decedat in urma cu 3 ani,iar matusa nu a facut ... (vezi toată discuția)