avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

am o nelamurire cu privire la demisie.daca mi-am dat demisia de pe o zi pe alta angajatorul ma poate obliga sa stau 15 zile calendaristice in preaviz?dar daca nu raman la firma sa stau in preaviz firma poate sa-mi faca ceva?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 22:28, 16 Iunie 2009
Ce inseamna v-ati dat demisia dupa o zi pe alta?...exista sau nu o demisie scrisa cu numar de inregistrare?
ART. 79 – Definire; refuzul inregistrarii demisiei; dreptul de a nu motiva demisia; preavizul; demisia fara preaviz

(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Daca angajatorul nu isi respecta partea contractuala , Dmv puteti pleca fara preaviz, iar contractul de munca este incetat cu Art 79(8)
Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Chiar daca se respecta alineatul (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, din Art 79 ?
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Daca stam si extrapolam mesajele initiale , cel care a initiat un topic nu va mai intelege nimic ... In mesajul initial se pun doua intrebari :
1. daca mi-am dat demisia de pe o zi pe alta angajatorul ma poate obliga sa stau 15 zile calendaristice in preaviz?
2. dar daca nu raman la firma sa stau in preaviz firma poate sa-mi faca ceva?

Nu scrie nicaieri ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile prevazute in c.i.m. :)
:offtopic:
freeelis, dar pe de alta parte de multe ori omul nu cunoaste legea si nu stie exact sa exprime situatia la care doreste sfaturi.
Nu ar fi primul caz, de aceea inclin sa cred ca mai multe informatii nu strica nimanui.
De multe ori nu stii ce sa intrebi exact sau ce informatie ti-ar fi mai utila.
Mai neplacut este cand userul primeste informatii eronate :">, daca sunt corecte si suplimentare fata de ce a intrebat punctual, putini sunt cei care se supara de extrapolarile noastre. Si cand se supara ne spun.

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea contractului de munca de catre angajator b54pui b54pui sunt angajat la o firma in contractul de munca scrie ca lucrez 8 ore pe zi eu lucrez 14 ore si alte nereguli vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)