avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu retinut in urma unui furt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu retinut in urma unui furt nereclamat de firma

Buna dimineata,
Am lucrat intr-o retea de magazine ca gestionar la un punct de lucru. Acum doua saptamani pe tura mea s-au furat niste produse din magazin. S-a constatat ca persoanele care au furat produsele sunt "hoti profesionisti" care au actionat in mai multe puncte de lucru din reteaua noastra de magazine din diferite orase. Eu am facut plangere la politie dar firma nu s-a constituit parte civila si m-a impus sa platesc esalonat valoarea produselor la pret de achizitie ( 1400 lei) sau as fi fost demisa si sanctionata penal, asa ca am semnat o obligatie de plata.
Ca urmare mi-am dat demisia pe data de 19.02 urmand ca pana pe 02.03 sa pregatesc un om sa preia functia mea.
Pe data de 27.02 trebuia sa primesc avansul, iar lichidarea pe 5.03. Avansul a fost virat catre ceilalti angajati dar mie nu pe motiv ca trebuie sa vada situatia si se va vira la lichidare tot.
Salariul pe luna februarie si contravaloarea in bani pe concediul neefectuat de anul trecut acopera chiar depaseste cu mult valoarea imputata fortat a produselor furate.
Sunt multe persoane care au plecat din firma si nu au recuperat ultimul salariu.
As sori sa imi spuneti
- care sunt pasi care trebuie sa ii urmez ca sa imi recuperez salariul in caz ca nu va fi virat ( sunt 99% convinsa ca nu il voi primi)
- daca mai pot recupera bani de concediu
- daca am semnat obligatia aceea de plata pot face ceva sa nu mi se impute suma . (eu am facut plagere la politie iar firma a refuzat sa se constituie parte civila si sa depuna plangere, persoanele care au furat au actionat in mai multe magazine)
- daca ajung la un proces pentru recuperarea banilor pot cere daune ca nu mi-a fost virat salariul la timp.
- daca imi iau salariul din incasari si anunt pot fi sanctionata penal din partea firmei

Multumesc si astept raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
emine, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 4 Martie 2015
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

3.
- daca imi iau salariul din incasari si anunt pot fi sanctionata penal din partea firmei


Puteti fi acuzata de savarsirea infractiunii de furt.
In legatura pu imputarea produselor furate pot face ceva?
Adica firma a preferat sa recupereze prejudiciul de la mine in loc sa faca plangere. Desi aceleasi persoane au furat din mai multe orase (Constanta, Bacau, Ploiesti, Bucuresti) lucru dovedit de camerele de supraveghere valoarea produselor ne-a fost inputata fortat.
Exista plangere inregistrata la politie.
Da, puteti actiona in instanta pe angajator pentru a va recupera sumele retinute nelegal.
emine a scris:

In legatura pu imputarea produselor furate pot face ceva?
Adica firma a preferat sa recupereze prejudiciul de la mine in loc sa faca plangere. Desi aceleasi persoane au furat din mai multe orase (Constanta, Bacau, Ploiesti, Bucuresti) lucru dovedit de camerele de supraveghere valoarea produselor ne-a fost inputata fortat.
Exista plangere inregistrata la politie.



freeelis a scris:

Da, puteti actiona in instanta pe angajator pentru a va recupera sumele retinute nelegal.



Ma puteti ajuta cu un articol din lege care apara aceste drepturi?

Si inca o intrebare..Salariul meu era variabil. nu am efectuat nicio zi de concediu in 2014. Atunci cand salariul este variabil concediul neefectuat trebuie platit cu media salariilor?.

Multumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
emine, utilizator
Art. 253. C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
.....

art.150 c.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
.....

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)
Ce poate face un patron/angajat in caz de furt? valime valime Buna ziua, Am o intrebare pentru Dvs, legata de furtul intre patron si angajat. > Ce poate sa faca angajatul acuzat ca a furat si pus sa plateasca, fara ... (vezi toată discuția)
Recuperare rest de plata salariu crynaku crynaku mi-am dat demisia de la locul de munca cu acordul ambelor parti,mi s-a imputat niste produse ,care nu cred ca ajung la valoarea restului de plata,am sunat sa ... (vezi toată discuția)