avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce poate face un patron/angajat in caz de furt?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce poate face un patron/angajat in caz de furt?

Buna ziua,

Am o intrebare pentru Dvs, legata de furtul intre patron si angajat.

> Ce poate sa faca angajatul acuzat ca a furat si pus sa plateasca, fara dovezi concrete din partea patronului? Un exemplu ar fi angajati la un magazin alimentar fura produse, inventarul iese pe minus, dar nu se poate dovedi care si cum a furat. Sunt toti pusi sa plateasca sume egale pentru a recupera pierderile, insa un angajat refuza sa o faca, pentru ca se stie curat. Ce poate sa faca el in acest caz? Care ii sunt optiunile? Exista vreo metoda legala sa scape de aceasta plata dat fiind faptul ca nici el nu poate dovedi ca nu el a furat

> Ce poate sa faca patronul in acest caz daca nu are dovezi clare ca a furat X sau Y? Are voie, legal, sa ii puna la plata pe toti angajatii?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Taciturnul , utilizator 16:52, 4 Martie 2013
Legal, imputarea prejudiciului se poate face numai in urma unei cercetari disciplinare care sa stabileasca valoarea prejudiciului si vinovatii.
Angajatul poate contesta in instanta imputarea facuta de angajator.
Va multumesc frumos pentru raspuns.

Momentan, calculele sunt facute doar de catre patron, imputarea platii fiind facuta spre toti angajatii in mod egal. Dovezi precum ca X sau Y fura nu pot fi avansate, deoarece nu exista camere de filmat in cladire.

Alte pareri?
1. Care este prevederea legala in baza careia imputarea prejudiciului se poate face numai in urma unei cercetari disciplinare ???

2. Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

3. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

4. Art. 255 C.mun.
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
Va multumesc, un raspuns foarte util
In cazul in care unul dintre angajati doreste intreruperea contractului de munca inainte de a`si plati partea din respectiva paguba, care pot fi efectele pentru patron/angajat?

Alte discuții în legătură

Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat? ContSters300815 ContSters300815 buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul ... (vezi toată discuția)
Cum sa rezolv o problema cu un angajat prins ca fura atamax atamax Buna , cum sa procedez cu un salariat prins ca fura bani din magazin (am probe video), daca il dau afara nu mai pot recupera prejudiciul. Societatea este un ... (vezi toată discuția)
Am lăsat două zile camionul parcat într-o zonă industrială din uk și a fost furată marfa. care ar fi partea mea de vină? M365088 M365088 Am lasat camionul parcat într-o zona industriala din uk am plecat pentru 2 zile si a fost furata marfa din camion. Angajatorul nu mi-a oferit parcare cu plata ... (vezi toată discuția)