avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechimea muncii in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechimea muncii in strainatate

Buna ziua!Amlucrat 6 ani in Italia cu contract de munca.Doresc sa stiu care sunt pasii pt inregistrarea acestora IN Romania,si daca am dreptul la pensie oferita de statul italian. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 1 Martie 2015
1. Perioada de activitatea desfasurata in Italia poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.


2. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

De aceea, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog!!! vreau sa-mi transfer lunile muncite in strainatate pe cartea de munca! AlinaR80 AlinaR80 Buna ziua, Va rog frumos ce proceduri online exista pentru a demara transferul de vechime in munca prestata in strainatate, pe cartea de munca din ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca strainatate nico_alex nico_alex Buna ziua! Cum pot atesta vechimea in munca acumulata in Italia? Vechime pe care vreau sa o acumulez cu cea dobandita in Romania. (vezi toată discuția)
Pensia in romania Bursulica Bursulica Am lucrat part time in Italia 17ani si am platit contributele la INPS As dori sa stiu daca la calculul vechimii in campul muncii , se adauga si acesti ani Va ... (vezi toată discuția)