avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... cheltuieli deductibile limitat
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

cheltuieli deductibile limitat

Pot incadra la cheltuieli sociale (deductubile limitat) - ajutor pt boala grava acordat salariatului pt sotia (tratament cancer pt sotie)?

sau aceste ajutoare se refera strict la boala salariatului?

multumesc!

Cel mai recent răspuns: ginnyy , utilizator 12:45, 18 Iunie 2009
Da, se refera la salariat.
Dar puteti face un contract de mecenat , in baza legii 32/1994 a sponsorizarii. Nu am acces acum la legislatie, revin miine cu precizari.In mare e vorba de un contract in forma autentica prin care un mecena ( societatea ) doneaza anumite sume de bani unei persoane . Are regim de cheltuiala nedeductibila, dar se scade din impozitul pe profit in limita a 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit, similar sponsorizarii.

Am revenit, cu precizari suplimentare:
(3)Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.
(4)Actul de mecenat se încheie în forma autentică în care se vor specifica obiectul, durata şi valoarea acestuia.
Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (3).
Art. 9
Beneficiarii sponsorizarii sint scutiti de plata taxei pe valoarea adaugata asupra veniturilor incasate din sponsorizare.
(1)Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit.
... si din partea mea , toata stima pentru gest , si Doamne ajuta ! sa fie bine pentru toata lumea
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc; merg pe mecenat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul poate plăti și deduce cheltuiala cu facultatea angajatului? kennji kennji Buna ziua O firma poate platii facultatea pentru un salariat al ei ? Daca da, Este deductibil fiscal ? (vezi toată discuția)
Metoda de sponsorizare pt pres.fizica??? Kgestenye Kgestenye Buna ziua! Vreau sa platesc din firma o suma de bani pentru un barbat bolnav. Care vrea s-a cumpara o masina de transport. Ce acte trebuie sa intocmesc ca ... (vezi toată discuția)
Acordare sponsorizare adrianabresug adrianabresug o familie are un copil bolnav de autism ,tratamentul acestuia costa foarte mult si atunci parintii cauta sponsori pt a fi ajutati .administratorul vrea ca din ... (vezi toată discuția)