avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

sot decedat. femeie ramasa singura. nu au avut copii. au trei nepoti de la un frate al sotului.

intreba
dupa sase luni de la moartea acestuia mai au dreptul la mostenire daca nu au cerut acest lucru
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 22:50, 17 Iunie 2009
Au dreptul de a mosteni toti succesibilii care in termenul de 6 luni de la deces au acceptat succesiunea expres sau tacit, chiar daca nu au solicitat dezbaterea succesiunii.

Deci acei nepoti vor mosteni daca au acceptat in termen si daca nu exista un testament in favoarea sotiei, testament care i-ar inlatura de la mosteenire, ei nefiind rezervatari.
acceptarea in termen sau expres este in perioada de 6 luni de la deces.
Daca sotia a facut declaratia notariala de acceptare a succesiunii in 6 luni de la deces si nepotii nu, are sanse mai mari sa ramana doar ea mostenitoare. NU cred ca notarul va face succesiunea fara nepoti, indiferent ca au acceptat sau nu succesiunea. Nu vor sa renunte respectivii nepoti? au pretentii? Ar trebui facuta succesiunea prin instanta apoi, cu un avocat bun.
Daca exista testament in favoarea sotiei, apoi sansele sunt minimale sa mosteneasca si nepotii.

NOTA: recomandati la sotii care nu au copii, sa isi faca neaparat testamente in cruce, unul catrea altul si invers!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune deschisa de nepoti ??? mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Am si eu nevoie de parerile dvs . Situatia este urmatoarea : Sot si sotie - proprietari ai unui apartament cumparat dupa 1989 Sotul a ... (vezi toată discuția)
Acceptarea tacita a succesiunii tratoria tratoria Buna ziua, In anul 2008 a decedat matusa mea. In anul 2010 a decedat si unchiul meu( sotul matusii).Nu au avut copii. Unchiul meu mi-a lasat testament ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari gi-jane2 gi-jane2 Buna dimineata! Daca o femeie are 2 copii, acestia sunt mostenitori rezervatari. Daca unul din copii decedeaza inaintea femeii, avand la randul lui copii, ... (vezi toată discuția)