avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Ora de religie si programul copiilor care nu participa ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Ora de religie si programul copiilor care nu participa la ea

Buna ziua, intrebarea mea este in legatura cu ora de religie din scoli, practic saptamana trecuta s-a cerut sa semnam sau nu un formular prin care exprimam dorinta ca copilul nostru sa participe sau nu la aceasta ''indeletnicire'', noi NU dorim acest lucru impreuna cu inca 3 parinti din clasa.( aprox aceasi situatie si in alte clase) Acum invatatoarele ne ''forteaza mana'' avertizand ca ele nu au obligatia de a asigura o indeletnicire elevilor care nu doresc ora de religie, maxim o supravegheaza dar cu conditia ca trebuie sa stea in liniste in calasa... ''adica tot participa mutual'' ori ne ducem copilul la ora 9 in loc de ora 8 in ziua respectiva, lucru la fel de imposibil fiindca amandoi lucram... Ce putem face, ce cai legale avem ca sa putem beneficia de dreptul nostru stipulat in lege ??? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 18:59, 29 Septembrie 2015
Multumesc pentru raspuns, si sincer ma pune pe gandurii... Profesoare a azvarlit cererile in fata parintilor murmurind ca asta e valabil doar pana la finele acestui an scolar(2014-2015).. O fi oare posibil ca astfel se aduna semnaturile pentru anul viitor ??? Ulterior oare o sa spuna ca ''pai nici noi nu am stiut '', iar cei care semneaza acum din ''omenie'' ca profesorul sa nu ramane fara slujba la jumatatea anului se trezesc cu ore de religie in orarul 2015-2016??? Puteti sa-mi dati detalii referitor la aceste cereri,? Nu mai am nici pic de incredere in colectivul din scoala..
Cererile au acest format:
[ link extern ]
Asa ceva ati semnat?

Si eu am completat un formular acum ceva vreme (2-3 saptamani) unde erau trecute optionalele disponibile pentru anul scolar viitor si in plus o intrebare explicita referitoare la participarea la ora de religie la care trebuia raspuns cu DA sau NU. Acea hartie nu inlocuieste cererea al carei model l-am pus mai sus
Poate si la dvs. e vorba tot de asa ceva.
Problema cred ca se pune in felul urmator: care scoala are personal pentru a supraveghea copiii care nu frecventeaza ora de religie? Parerea mea, aproape niciuna, avand in vedere ca profesorii nu pot fi obligati sa desfasoare alte activitati decat cele prevazute in fisa postului (de predare, etc).
Greseala ministerului: intai trebuia sa se gandeasca la acest aspect, si apoi la cel cu cererile..parerea mea
A venit și noul an școlar,pentru care se adunau datele și opțiunile amintite mai sus.Și în tot acest timp nu s-a rezolvat nimic.Noi a trebuit să completăm în aprilie niște fițuici,prin care specificam,că nu vom trimite copilul la ore de religie din anul școlar 2015-2016.Pe-atunci directoarea școlii ne-a promis că vor găsi o alternativă pentru cei care nu participă la aceste cursuri,ceva gen cercuri de îndemânare sau grupuri de diferite arte,sau în cel mai rău caz,copiii vor face istoria religiilor și artelor cu unul din profesorii de istorie,pentru că e imposibil să programezi toate orele de religie la prima sau ultima oră.Alternativele nu s-au realizat în momentul de față,și cu toate că clasa copilului meu are religie la ultima oră,toți sunt obligați să rămână în clasă la această oră.Nu vreau să mă cert cu învățătoarea,că doar nu e idea ei stupizenia asta,dar aș vrea să știu ce demersuri trebuie să fac la direcțiune sau inspectorat pentru a scăpa de situația asta ridicolă.
Pentru anul scolar urmator veti completa alta cerere.
In ceea ce priveste programul, metodologia de anul acesta aduce niste precizari, dar nu vad cum se vor aplica. Astfel, elevii care nu participa la ora de religie vor fi supravegheati in incinta unitatii scolare. Nu se precizeaza de catre cine, ramane sa vedem. Un lucru este clar: nu invatatoarea daca nu e platita, nu profesorul neplatit. Poate se angajeaza personal specific.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ora de religie, situatii controversate tarkan tarkan 1. Parintii sunt de religii diferite. Cine hotaraste inscrierea la ora de religie in cazul in care parintii sunt casatoriti? Dar in cazul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Cine sta cu elevii care nu fac religie n80 n80 Buna seara, va scriu cu rugamintea de a-mi aduce niste lamuriri la ordinul privind ora de religie. Sunt invatatoarea unei clase a II- a, iar ora de religie e ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere in sala de cursuri ramo81 ramo81 pt faptul ca fiul meu este batut la scoala am decis sa propun sa se monteze camere in clasa pt a putea fi verificata atat invatatoarea cat si copii ce fac la ... (vezi toată discuția)