avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinere pensie alimentara!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinere pensie alimentara!

Buna!
As avea si eu o intrebare legata de pensia alimentara a unui copil, pensie ce s-a stabilit luna trecuta. Dat fiind faptul ca, tatatl copilului lucreaza in strainatate cu contract de munca a fost stabilita in euro. Problema este ca el, tatal nu da nici un semn de viata de 2 ani (nici macar sa il vada sau sa il auda pe copil decumsa ii plateasca pensia alim), cum pot sa il determin sa isi achite obligatiile fata de fiul sau?
Cel mai recent răspuns: celentana26 , utilizator 16:34, 4 Martie 2015
în cazul în care debitorul obligat la plata pensiei de întreţinere are domiciliul într-unul din statele semnatare ale Convenţiei şi se cunoaşte exact acest domiciliu, Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală transmiţătoare, transmite, la cererea creditoarei, dosarul pe care aceasta îl întocmeşte autorităţii centrale desemnată de statul contractant;
• în calitate de autoritate centrală transmiţătoare, Ministerul Justiţiei cooperează cu autorităţile centrale ale celorlalte state părţi la Convenţie şi comunică creditorului din România actele/informaţiile primite din străinătate.
Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.
Acest dosar cuprinde o listă de acte (anexa1), o cerere tip (anexa 2) şi o procură tip (anexa 3) (Le gasiti in link). Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere). Lista autorităţilor competente poate fi consultată la pagina de internet Conferinţei de Drept Internaţional Privat de la Haga [ link extern ]

Toate documentele din dosar se trimit atât în limba română, cât şi în limba oficială a statului unde se trimite dosarul (traduceri autorizate, fără a fi nevoie de legalizare). Nu sunt acceptate simple fotocopii. După actele originale se execută fotocopii care se legalizează la notariat şi se traduc de către traducătorii autorizaţi. Cu privire la cheltuielile legate de traducerea actelor, acestea ar putea fi suportate de către stat, de la data de 25.05.2008, când a intrat în vigoare O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008, numai în situaţia în care aceste costuri ar fi de natură să pună în pericol întreţinerea creditorului.

[ link extern ]
Va multumesc frumos pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara copil major Orieta Orieta Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. In conditiile in care parintii sunt divortati, copilul major in ultimul an de liceu locuieste cu mama ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara in alta tara micmaria micmaria Incepand cu data de 01.01.2014 tatal fetitei mele nu mai plateste pensie alimentara. Copilul meu are 9 ani iar pensia alimentara a fost stabilita de catre o ... (vezi toată discuția)
Pensie acordata din canada cris_13 cris_13 buna ziua, as dori o informatie, daca e posibil sa se deschida proces pt pensie intretinere minor, tatalui care e plecat in canada. menionez ca in urma ... (vezi toată discuția)