avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara neplatita

Buna ziua!As avea o intrebare:ce pot sa fac daca tata copilului nu plateste pensia alimentara de 5luni?am apelet la un mediator dar nu sta de vorba cu el,nici mie nu-mi raspunde la telefon sa pot comunica cu el.
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.



Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamate, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.



Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.

Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin amanarea aplicarii acesteia , legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.



Totodata, daca veniturile obtinute de acesta s-au marit , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati, in calitate de reclamant , pentru a fi majorat cuantumul acesteia.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara elma0625 elma0625 In urma divortului , tatalui i s-a stabilit o pensie alimentara de 175 lei pe care a platit-o pana acum trei ani . Pentru ca necesitatile copilului au crescut ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie intretinere ContSters311042 ContSters311042 Buna ziua, In cazul in care tatal nu a platit pana acum pensia de intretinere a copilului, s-a strans o suma frumusica, stiu ca se poate executa silit, dar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor nicoletaghinea nicoletaghinea Daca am divortat si in urma divortului copilul minor ramane in grija mea, insa tatal intarzie cu plata pensiei alimentare, pot sa fac demersuri pentru oprirea ... (vezi toată discuția)