avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil- sotia poate primi o renta dupa divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil- sotia poate primi o renta dupa divort?

Daca sotia nu lucreaza pentru ca nu a vrut, nu pentru ca a fost obligata sa stea acasa, primeste de la sot renta dupa divort in romania?
Mentionez ca nu sunt copii minori si nici in scoala.

Editat de moderator simonette12-motiv pct.1.2 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:44, 4 Martie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Codul civil:

Art. 389 Obligatia de intretinere
(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
(4) Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de prevederile alin. (2) si (3) decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
(5) In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.

IV. Prestatia compensatorie

Art. 390 Conditiile prestatiei compensatorii
(1) In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.
(2) Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.

(3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.
Nu vad sa se indeplineasca cerintele legii, insa nici nu stiu de ce nu a vrut sotia sa lucreze, care a fost intelegerea sau relatiile dintre cei doi... cum poate argumenta sau daca exista deja o cerere in acest sens...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)