avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Buna ziua,
tatal meu a decedat in luna ianuarie anul acesta.In anul 1983 mama a divortat dar nu si-a schimbat numele,nu a depus la starea civila hotararea judecatoreasca si nici nu a avut loc un partaj deoarece bunurile comune erau putine, apartament inchiriat de la stat , mobila, etc. , nu a considerat necesar .In 1990 a cumparat un apartament in care a locuit impreuna cu tatal meu dar relatia nu au mai oficializat-o .V-as ruga sa-mi spuneti daca in acest caz este necesara efectuarea sucesiunii ?Si daca da exista un termen pt asta ? Mentionez ca mai am o sora . Deasemenea in certificatul de deces al tatalui la rubrica starea civila apare ca mentiune casatorit.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:37, 19 Iunie 2009
Nedepunerea la Oficiul Starii civile a unei sentinte de finitive si irevocabile de desfacerea casatoriei nu inseamna nulitatea acesteia.
In consecinta, apartamentul cumparat de catre ambii parinti reprezinta o coproprietate, iar fiecare are cota sa de 50%.
In virtutea legii romane si a calitatii d-voastra sunteti mostenitoarea ambilor parinti, iar dezbaterea succesiunii averii tatalui decedat va priveste doar pe d-voastra.

Dezbateti succesiunea cat mai curand, fie la notar, fie prin instanta de judecata pentrua avea cum ulterior sa va dovediti calitate de mostenitoare si cota parte din averea tatalui ce va v-a reveni.
Pai spune ca a cumparat mama, nu ambii parinti. De unde ai scos cota, si daca era cumparat in comun?
Dezbaterea succesiunii o mai priveste si pe sora, nu? Si pe mama...

Gvrlmonica, dupa toate decesele se dezbate mostenirea... indiferent de starea civila a decedatolor, de ce bunuri au etc. Daca insa nu exista bunuri imobile ale tatalui, nu are rost sa dezbateti mostenirea pe un televizor si o canapea (ca exemplu).
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Cine a cumparat apartamentul? Doar mama sau a contribuit si tatal? Si alte bunuri nu mai sunt in afara de acest apartament?
Mama a cumparat apartamentul, dupa divort. Nu mai sunt alte bunuri.
Apartamentul fiind cumparat dupa divortul parintilor, acesta este un bun propriu al mamei, deci nu va intra in masa succesorala a defunctului . Prin urmare nu prea aveti ce sa impartiti dupa decesul tatalui.

Alte discuții în legătură

Sunt unicul copil al părinților mei. cum se procedează după ce unul dintre ei a decedat, astfel încât apartamentul lor să-mi rămână mie? Valli50 Valli50 Apartamentul este pe numele mamri si al tatalui meu. Tata a murit zilele trecute. Eu sint singurul copil. Trebuie mama sa treaca apartamentul pe numele meu ca ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune AlexandruGeorge1983 AlexandruGeorge1983 De curand a decedat tatal meu , iar mama vrea sa lase apartamentul pe numele meu. Alti moștenitori nu mai sunt in afara de mine . Ce se intampla la succesiune ... (vezi toată discuția)
Mostenire stefan70 stefan70 Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)