avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Despre vechime pensionare limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Despre vechime pensionare limita de varsta

Buna ziua ,va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare,mai exact doua, cati ani minim lucrati ar trebui sa aiba o persoana nascuta in anul 1972 atunci cand va ajunge la limita de varsta pentru pensionare ? Si care ar fi varsta limita pentru pensionare dupa legea care este acum in vigoare ?
Va multumesc anticipat,cu stima Claudia .
Cel mai recent răspuns: claudia1972 , utilizator 15:22, 10 Martie 2015
Spuneti daca persoana este femeie sau barbat si care este data nasterii.
este femeie,nascuta 22.05.1972
1. Pentru o femeie nascuta in mai 1972 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.


2. Din Legea 263/2010 privind sitemu unitar de pensii publice:

Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
...
Multumesc ,d-le Tudor Valeriu .
Cu stima Claudia.
Perioadele de somaj( 2-3 ani )avute in perioada celor 15 ani se calculeaza vechime ?
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
claudia1972, utilizator
1. Perioadele de somaj indemnizat sunt stagii de cotizare la pensie si sanatate contributiile fiind platite de Agentia de Somaj.

2. Adica sunt luate in calculul stagiului minim de cotizare (si nu numai).

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare Marilena Popa Marilena Popa Pentru o femeie nascuta in mai 1971 care este varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare? Cand se poate solicita ... (vezi toată discuția)
Data iesirii in pensie colega3 colega3 femeie, nascuta in 30 iunie 1959 cand pot iesi in pensie, care este stagiul complet de cotizare? (vezi toată discuția)
Vârstă pensionare Mentarece Mentarece Sunt profesoară din anul 1985 și aș dori să mă pensionez, menționez că sunt născută în anul 1960. Mă pot pensiona mai repede cu 3 ani? Ce lege mi se ... (vezi toată discuția)