avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare

Pentru o femeie nascuta in mai 1971 care este varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare? Cand se poate solicita pensie anticipata? Va multumesc.

Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
Marilena Popa,
Cel mai recent răspuns: Marilena Popa , 22:06, 30 Decembrie 2013
1. - Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pentru o femeie anscuta in luna mai 1971 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
- Proiectul de modificare a Legii 263/2010, in cazul; dvs., urmatoarele: varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de prezenta lege.

3. Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

4. - Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
- Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
Un raspuns de expert! Va multumesc foarte mult, domnule Tudor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata roxana69 roxana69 O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale krista56 krista56 Buna seara. In august anul acesta, implinesc 55 de ani si termin si perioada de 12 luni de somaj avand in totalitate 35 de ani de munca. Stiti cu cat voi fi ... (vezi toată discuția)