avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de maternitate efectuat in 2014 se considera ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de maternitate efectuat in 2014 se considera perioada de activitate prestata?

Buna ziua.

Sotia mea a efectuat concediul de maternitate in perioada aprilie-iulie 2014 dupa care a intrat in CIC, in luna aprilie 2015 trebuie sa se intoarca la serviciu.
Intrebarea mea este daca pentru acea perioada de concediu de maternitate se considera perioada de activitate prestata si se ia in calcul la stabilirea concediului de odihna (pe scuri daca are dreptul la zile de concediu de odihna pentru acea perioada)?
Stiu ca din ianuarie 2015 prin Legea 12/2015 s-au adus modificarii Codului Muncii in acest sens, dar pentru cei care au efectuat concediul de maternitate inainte sa intre in vigoare a acestei modificari si completari si nu au beneficiat de CO aferent zilelor de concediu de maternitate, se aplica acesta Lege sau alta Lege, avand in vedere ca luna viitoare se intoarce la serviciu si nu au trecut 180 de zile conforl L12/2015
Cel mai recent răspuns: dyzet , utilizator 15:14, 6 Martie 2015
Perioada respectiva se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspuns.
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la acordare concediu de odihna conform legii nr.12/2015 cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog mult sa ma lamuriti cu privire la aplicabilitatea prevederilor L12/2015 in urmatoarea speta; Un angajat al unei societati a fost prezent ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cristinaduca84 cristinaduca84 Buna ziua, Incepand cu anul 2013 , din luna iulie pana in anul 2014, luna aprilie, am fost in concediu medical si concediu de maternitate. Conform art.145 ... (vezi toată discuția)
Angajatul are dreptul la concediu de odihna pentru perioada in care a fost in concediu de maternitate? timcyke timcyke Buna ziua, In cazul in care angajata a fost in concediu de maternitate in anul 2014 (126 de zile), are dreptul la concediu de odihna pentru aceasta perioada? ... (vezi toată discuția)